Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Rådjursjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Girjasdomen
Svensk Jakt Ejderjakt
Svensk Jakt Bäverjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av 8 damkängor
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Viltvård - ekonomi
Svensk Jakt Bygg en minklåda
Svensk Jakt Helgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Gyttorp blir Norma
Svensk Jakt Vapenutrusning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt april
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Läs fler recept på www.svenskjakt.se och www.vilt
mat.nu « KALOPS Kalops är grytornas gryta, tycker Stefan Ekengren. βEn torr gryta med för lite sås är inte mysigt. Massor av god sås som smakar kött och kryddpeppar ska det vara. Jag tillsätter lite rödvin också. Inte traditionellt, men såsen blir mycket bättre och det är det som räknas.β 4 personer Kalops 800 g högrev av älg, kronhjort, dovhjort eller karré av vildsvin 2 gula lökar, grovskurna 2 morötter, skalade och grovskurna 1 msk strösocker 0,5 msk rödvinsvinäger 1 dl rödvin 5 dl kalvbuljong 10 hela kryddpepparkorn 2 hela vitpepparkorn 1 lagerblad Maizenamjöl och vatten Smör till stekning Salt Fräs lök och morot i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong. Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i smör SVENSK JAKT Nr 4 2020 i en stekpanna i omgångar. I med köttet i såsen, koka upp och tillsätt pepparkorn och lagerblad. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka två timmar. Ta upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Mormorskokta morötter 3 morötter 0,5 gul lök, grovskuren 40 g smör, rumsvarmt Salt Koka sönder morötter och lök i saltat vatten. Häll av vattnet. Gaffla med smör och smaka av med salt. Ett milt fint tillbehör till kalops. Servera kalopsen med kokt potatis. Mosa potatisen med gaffeln i rikligt med sås tillsammans med mormorskokta morötter och lite kött. VILTRULLADER Rullader är bortglömda. Det är inte ofta man ser rullader på restaurangmenyer eller blir bjuden på sådana hemma hos någon. Men Stefan Ekengren menar att det här är mat för både lunch, middag och fest. Innanlår innehåller absolut inget fett, så något måste tillsättas. Bacon är svaret när fettfrågan ska lösas. Smaken laddas med senap, lök och saltgurka som också ger bättre konsistens. 4 personer 500 g innanlår i tunna skivor 0,5 gul lök, finhackad 40 g smör 80 g bacon, fintärnat 0,5 saltgurka, fintärnad 1,5 msk dijonsenap 4 dl fond (av kalvfond- eller viltfond) 0,5 dl vispgrädde 1 msk svartvinbärsgelé 0,25 persiljeknippe, grovhackat Salt Fräs löken mjuk i hälften av smöret, låt kallna helt. Blanda lök, bacon, gurka och senap till en smet. Lägg ut innanlåren på en skärbräda och lägg lite smet på varje skiva. Rulla ihop till rullader och lägg dem på en rad, tätt ihop, fyra i en rad. Ta ett grillspett av trä och stick genom hela raden. Rulladerna är nu säkrade för tillagning. Bryn rulladerna i resten av smöret och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över fonden, täck med aluminiumfolie och bräsera mitt i ugnen på 175 grader tills rulladerna är ordentligt möra, cirka 1,5 timme. Ta upp dem och håll dem varma. Sila ner fonden från ugnsformen i en kastrull och låt reducera något. Häll i grädden och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och gelé. Dra ur grillspetten från rulladerna och lägg dem i en form. Häll över gräddsky, strö över persilja och servera med skrubbad kokt potatis och gelé. OBS! Om du använder välhängt innanlår av älgkalv, eller mört hjortkött behöver kanske rulladerna bara bräsera tio minuter. Innanlår från en stor älgtjur kan däremot behöva 1β1,5 timme för att bli mört. Anpassa efter vilket kött du använder. 87
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer