Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Vargjakt på Åland
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Toppfågeljakt
Svensk Jakt Omslagstävling
Svensk Jakt Backspegeln
Svensk Jakt Fem varma jakthandskar
Svensk Jakt Östergrenskidan
Svensk Jakt Rävfångst
Svensk Jakt Dovjakt
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Visste du att...
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Tjädergryta och tjälknöl
VILTSMAK Recept Emilia Nilsson, Silsjönäs, Jämtla
nd. Foto Babbi.se TJÄDERGRYTA MED GARAM MASALA “I den här tjädergrytan passar det perfekt att använda en äldre fågel. Den får koka länge och bli mör. Receptet är inspirerat av min svärfars tjädergryta, en riktig favorit här hemma”, säger Emilia. 8 portioner 800 g tjäder 1 gul lök 5 dl vatten 5 kvistar rosmarin 1 kruka färsk timjan 1 kruka färsk oregano 150 g rökt sidfläsk 4 tsk garam masala 2 dl crème fraiche 5 dl grädde 2 msk rödvinbärsgelé 2 dl torkade trattkantareller Smör och olja Salt och nymalen svartpeppar Potatis Skär tjädern i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i smör och olja i omgång ar, salta och peppra. Häll över i en gryta. Skär bort svålen från fläsket och tillsätt den i grytan med tjädern. Svålen ger mycket smak och den tas bort vid servering. Tärna sidfläsk och lök, stek det och tillsätt garam masala, låt det steka med en liten stund för att smaken ska blomma ut. Häll därefter även detta i grytan. Tillsätt vatten i grytan och låt koka med lock tills köttet är mört, cirka 1–2 timmar beroende på hur mört köttet är, det vill säga om det är en yngre eller äldre fågel. Tillsätt crème fraiche, grädde, trattkantareller, hackad rosmarin, oregano, timjan och rödvinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med pressad potatis. TJÄLKNÖL PÅ ÄLGINNANLÅR MED ÖRTSMÖR OCH KANTARELL- OCH TRYFFELRISOTTO “Jag tillagar köttet dagen innan och låta det ligga kvar i saltet i formen över natten. Sedan häller jag varmt örtsmör över det skivade köttet vid serveringen. Ett bra knep är att skära innanlåret på längden innan man fryser det, så att man får två smala bitar”, berättar Emilia. 4 portioner 800 g fryst älginnanlår 5 dl grovsalt 10 vitpepparkorn 3 lagerblad 7 enbär 1 näve timjan och några kvistar rosmarin 50 g smör Blandade örter; timjan, rosmarin, persilja 2 klyftor vitlök, krossade Sätt ugnen på 100 grader. Häll salt och kryddor i en ugnssäker form och blanda. Lägg den frysta steken på saltbädden. Ställ in i ugnen. När steken är tinad sänker du temperaturen till 75 grader och låter köttet nå 57 grader i innertemperatur innan du tar ut det. Vid servering: Smält smöret i en kastrull, tillsätt örter och krossad vitlök. Vänd köttet i smöret. Skiva köttet tunt och lägg upp på fat. Häll gärna resten av det varma örtsmöret över köttet. 80 Risotto 200 g färska kantareller/gul trumpet svamp eller annan svamp 1 gul lök, finhackad 4 msk rapsolja 3 dl carnaroliris (eller arborioris) 2 dl vitt vin 1 liter varm hönsbuljong 2 dl riven Västerbottensost Ca 1–3 msk tryffelolja Salt och nymalen peppar Stek den hackade löken och svampen i oljan. Tillsätt riset och låt det fräsa i oljan tills riskornen blivit lite genomskinliga. Häll i vinet och låt det koka in, tillsätt buljongen lite i taget, cirka 2 dl åt gången, allteftersom riset suger upp vätskan. När riset nästan är klart (det ska ha lite kärna kvar och vara lite rinnigt) ska osten tillsättas. Smaka av med tryffelolja (ta inte för mycket), salt och peppar. Servera med sallad. Nr 1 2021 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer