SEE 1
ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SEE HÅ
LLBARHETSVECKA ANNONS 13 Grönare mat på tallriken – En varierad kost med minst 500 gram frukt och grönsaker skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer, högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter och övervikt. Mer vegetariskt och mindre animaliskt minskar energi- och vattenförbrukningen samt utsläppen av växthusgaser. Att följa säsongen, odla och plocka själv, hitta det närproducerade, köpa KRAV- och rättvisemärkt kan också vara god ekonomi. Plats för mänskliga möten – Goda relationer är viktigt för människors hälsa och samhällets ekonomi. Mänskliga möten skapar tillit. Känslan av samhörighet stärks och främlingsrädsla motverkas. Med en stödjande omgivning vågar vi utveckla idéer, skapa företag och låta dem växa. Varma relationer minskar behovet av resurskrävande materiell konsumtion. Mänskliga möten är basen för demokratin och ett hållbart samhälle. Närhet till naturen – Människan är natur. Naturens ljud, färger, dofter och upplevelser av värme, kyla, regn och vind är djupt förenade med våra sinnen och aktiverar hjärnan på ett hälsofrämjande sätt. Naturvistelser reducerar stress, skapar välbefinnande och stärker känslan av ett gemensamt hem. Mer natur där människor bor och arbetar ökar den biologiska mångfalden och främjar naturnära näringar. Närhet till kulturen – Sjunga, dansa, skriva, läsa, gå på bio och teater, måla och titta på konst skapar välbefinnande. Kulturaktiviteter främjar den känslomässiga utvecklingen, stimulerar till kreativitet och ökar förmågan att skapa mening i tillvaron. De främjar den sociala samhörigheten, minskar främlingsrädsla och knyter oss till hembygdens historia. Kulturkonsumtion motverkar överdriven materiell konsumtion och främjar en hållbar ekonomisk utveckling. Detta ämne kopplar till de här globala målen: