Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Efter en extremt va
rm sommar med massor av sol, bad och lata dagar är det så dags att återgå till vardagen. Då kan det passa bra att njuta av lite gott bubbel - det finns alltid ett passande oavsett om man bara vill ta ett glas före eller till maten. Här kommer förslag på två porlande bubbel i olika prisklass. Fortsätt njut och förläng sommaren! /Liselotte Andersson Restaurangchef & Sommelier på Louis de Geer. PHILIPPONNAT - ROYALE RÉSERVE BRUT Champagne-Frankrike / Art.nr 77363 / 345 kronor FATTOUSH Ur boken: Rutabaga / Mathias Dahlgren / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 smakportioner) 1 tomat 1/2 gurka 1/2 rödlök 1/2 grön paprika 1 salladslök någon form av sallad, t ex 1/2 romansallad 10 små blomkålsbuketter 4 rädisor 1 granatäpple 1 dl blad från bladpersilja 20 små myntablad Friterat pitabröd 25 g pitabröd frityrolja salt Sumakdressing, 1 sats 4 msk olivolja 1 msk sumaksirap eller färskpressad citronjuice 1 tsk torkad sumak salt och nymald svartpeppar Jag återkommer till ett champagnehus som jag besökt många gånger, Philipponnat. Tyvärr finns inte vinet i ordinarie sortiment utan behöver beställas. För 345 kronor får Du en mycket välproducerad och ursprungstypisk champagne från den lilla byn Mareuil-sur-Aÿ. Familjen har bott på platsen sedan 1522 men det var först på 1800-talet man började tillverka egen Champagne, innan dess odlade man och sålde druvor till andra producenter. Produktionen ligger kring 650.000 flaskor per år och deras största produkt är just Royale Reserve. Vinet är torrt, har en frisk & fräsch syra, inslag av citrus men även lite mer mogna, nötiga toner. Passar utmärkt som aperitif eller till löjromstoast, naturella skaldjur eller en krämig fisk & skaldjurssoppa. Fattoush är en syrlig libanesisk sallad med stekt eller friterat pitabröd. GÖR SÅ HÄR: 1. Skär alla grönsaker till salladen i mindre bitar. Dela granatäpplet i två halvor och gröp eller knacka ur kärnorna. Hacka örterna grovt. 2. Skär pitabrödet i fina strimlor. Värm oljan till 160 grader i en kastrull eller fritös. Fritera brödet i omgångar tills det är gyllene och krispigt. Ta upp brödbitarna efterhand som de blir färdiga, lägg dem på hushållspapper så att de får rinna av helt och torka lite. Salta lätt och blanda runt. 3. Blanda olivolja, sirap eller juice och sumak till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Servering Blanda grönsaker, örter, granatäppelkärnor, friterat bröd och dressing i en skål. Smaka av med salt och lägg upp på en eller flera tallrikar. Ta en tur ut på den Östgötska landsbygden Östgötadagarna närmar sig. Helgen 1-2 september är det återigen dags för öppet hus på den östgötska landsbygden. I år går Östgötadagarna i Folkkonstens tecken. Allt från gårdsbutiker, caféer och massor av andra verksamheter öppnar upp sina dörrar runt om i Östergötland. Det blir en helg full av naturnära upplevelser och guldkorn väl värda ett besök, runt om i vår vackra bygd. Besök mysiga gårdsbutiker, träffa söta djur och ät mat producerad i närområdet under den artonde upplagan av Östgötadagarna. Ta med familj och vänner och cykla i din egen takt ute på landet mellan hembygdsgårdar, hantverkare och museum. Eller åk guidad busstur med reseledare, för- och eftermiddagsfika plus lunchbuffé. Dagen avslutas med en picknick i det gröna. Upplev landsbygden på det sätt som passar dig bäst. I samband med Östgötadagarna utses varje år årets konsthantverk, landsbygdsstipendiat och bakverk. 2018 års vinnare blev en smidesljusstake framtagen av Stefan Hagdahl vid Hagdahls smide, Kajsa Norrby som driver Långrådna kultur och gästgiveri utanför Valdemarsvik och brinner för sin kör och musiken, samt Villa Viks äppelkaka gjord av Margareta Kellander och Marianne Petersson. På hemsidan www.ostgotadagarna.se kan du se vilka som deltar och planera din helg på landsbygden. (BN) 18 NOLLTRETTON VILARNAU - BRUT NATURE ORGANIC Katalonien-Spanien / Art.nr 7731 / 89 kronor Som alternativ till champagne tycker jag att cava är helt rätt vid många tillfällen. Vi har ju druckit rätt mycket Prosecco under senare år, men själv har jag hittat tillbaka till cava igen. Cava tillverkas i princip som champagne med en andra jäsning på flaska så det är rätt fantastiskt att man kan köpa vinet för 89 kronor, detta är verkligen en av mina favoriter i budgetklassen. Cava är inte ursprungs-skyddat utan kan produceras på flera platser i Spanien, dock sker i princip all tillverkning i Katalonien. Vanligaste druvorna i området är Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Vinet är helt torrt, har hög syra, doft och smak av citrusfrukt och päron. Passar perfekt till tapas, charkuterier och ostar. Sötma Fyllighet Syra Foto: Malin Singelsö Foto: Shutterstock