NG Hbg 1
Köpenhamn NY RAMEN-YA Ramen to Bíirru, Victor Bor
ges Plads 6, ramentobiiru.dk FÖRST OCH FRÄMST – på med haklappen. Ramen ska slurpas, gärna högljutt, smaken optimeras genom luftinsläppet. Och vänta inte, ramen ska ätas brännhet, annars dör nudlarna. Avsluta seansen genom att dricka från skålen. FRÅGAN ÄR DÅ bara var man ska hitta sin ramen. Är du i Tokyo går du till närmaste ramen-ya, de är förmodligen lika bländande allihop. Men är du i Köpenhamn finns det också några utmärkta alternativ. Förutom Papa Ramen och Slurp Ramen Joint kan du gå till någon av öljätten Mikkellers ramenkiosker Ramen to Bíirru. Förutom de två redan existerande (på Nørrebro och Vesterbro) öppnar nu den tredje på Østerbro i början av året. ENLIGT KEDJANS HISTORIELEKTION så är japansk ramen 400 år gammalt och det spreds ursprungligen från Yokohamas Chinatowndistrikt till resten av Japan. Äggnudlar i en skål kyckling-fond smaksatt med soja blev på grund av dess smak, pris och snabbhet väldigt populär. Ramen to Bíirru vill precis som många andra sprida rättens värme till köpenhamnarna och kombinera det med Mikkellers hantverksöl. KROGNYTT FRÅN ANDRA SIDAN SUNDET TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN O CAPTAIN! MY CAPTAIN! Kaptajn, Sortedam Dossering 45 A, restaurantkaptajn.dk KAPTENEN ÖPPNADE FÖR något år sedan på kanten av sjöarna på Nörrebro beväpnad med naturvin och nynordisk ambition. Trots att de blev strödda med ros och superlativ ändrar de redan nu kurs en smula. DEN NYA KAPTENEN är uppdelad i en informell ”vinstue” och en ambitiös matsal. DE TYCKTE DET blev för opersonligt att ha upp emot 50 platser ätande gäster, och medan vinbaravdelningen håller sig med såväl utmanande naturviner och välkänt och konventionellt och små rätter för under en hundring så vågar sig matsalen ut på okänt farvatten. Seriös gourmetupplevelse för 16 gäster per kväll där ett bra värdskap är en viktig del. Menyn blir fast med 10-15 serveringar för 600 kronor. Så en kväll med spännande viner till maten landar runt en tusing. Man kan klassificera köket som klassiskt franskt möter modernt danskt och målet är att laga mat på Michelin-nivå men till halva priset. Det låter ju fint. RÖDA HÄSTEN Røde Hest, Sundevedsgade 4, roedehest.dk I GAMLA DAGAR, långt innan svenskar reste till Köpenhamn för gastronomiska upplevelser, så låg små vägkrogar sporadiskt placerade runt Köpenhamns portar. De kallades för ”hästar” för att man kunde parkera sin häst i stallet, få en kopp dricka och ett skrovmål, ifall det nu var så att man inte skulle hinna in till stan innan portarna stängde. Det fanns grön, gul, vit och svart häst och Den Sorte Hest på Vesterbrogade kan spåras tillbaka till 1600-talet, men är konditori och bostadsrättförening idag efter att det var högkvarter och illegal bostad för BZ-rörelsen under 80-talet. Røde Hest, den nyaste hästen, har ännu inte samma anor men kan spåras tillbaka till öppningen 12 december. Kocken Frederik Hvidt som tidigare drev Bib Gourmand-krogen Marv & Ben (Märg och ben), ville öppna något opretentiöst med mat och dricka till överkomliga priser till skillnad från just Marv & Ben där man var en tusenlapp fattigare redan innan man hunnit hänga av sig hatten. Ekologiskt, säsongsbaserat och mat som Frederik längtat efter att laga under lång tid är vad som bjuds när han gör råvaror från hautecuisine-köket vardagsläckert och ohögtidligt. Det är dessutom minst lika mycket en bar som en restaurang så charkuterier och ost är viktiga beståndsdelar som snacks. Bakom baren huserar ett jättekylskåp med pata negra och pölser i långa banor. Och så ska nog frukosten nämnas. ”Jag känner inte till något ställe i Köpenhamn där man kan få en bra Eggs Benedict”, sa Frederik innan han kavlade upp ärmarna. Sagt och gjort, Eggs Benedict och Fernet Branca. Bloody Mary och ostron eller en omtalad breakfast burrito. Någon mer som blir sugen på frukost? 54 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2019