NG Hbg 1
Dryck SECRET SISTERS BREWING ÄR INTE SÅ HEMLIGA L
ÄNGRE Detta är bryggarna som vill utmana den mansdominerade ölbranschen, och gör succé. TEXT: FELICIA GAUFFIN JATTA SECRET SISTERS BREWING består av fyra kvinnor – Irina Carlén, Natalie Eriksson, Erika Norén och Paulina Nordling. Alla fyra har olika bakgrunder kopplade till öl och bryggning. Medan vissa har bryggt både hemma och på stora bryggerier som Mikkeller, har andra endast druckit öl innan. Det som för dem samman är kärleken till drycken. – Alla har ett intresse för öl på olika sätt och därför ville vi se vad vi kunde skapa och lära oss tillsammans. Vi får alla utlopp för våra kreativa sidor på olika sätt genom vår gemensamma bryggning, säger Erika. – Ambitionen var att göra något jävligt kreativt ihop med coola brudar och att ha ett gemensamt område att nörda ner oss i. Generellt gör vi människor lite för lite kul grejer ihop tycker jag, alltså skaffar hobbies och sånt i vuxen ålder. Folk blir så stela när de närmar sig 30, fyller Irina i. Vad har ni för olika roller? – Inom SSB försöker vi hålla en platt hierarki där rollerna får vara flytande, dels för att alla ska känna sig lika delaktiga men också för att alla gärna vill utvecklas inom samtliga delar av 60 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2019 processen, förklarar Paulina och fortsätter: – När det gäller arbetsfördelning är det Irina och Natalie som brukar skriva recept och ansvara över bryggprocessen. Erika har en naturvetenskaplig bakgrund delvis inom biologi och kemi och tycker det är viktigt med desinfektion och rengöring, och kul med jästprocesser. Hur olika enzymer bryter ner sockerarter, vattenprofilens roll inom olika ölstilar. Processen i sig har många likheter med ett laboratorieexperiment. Jag har en bakgrund inom grafisk produktion och visualiserar samt sätter print på våra idéer kring ölnamn och utseende på etiketterna. Hur kommer det sig att ni startade Secret sisters brewing? – Möjligheten gavs att dra igång ett bryggprojekt på Minus 1 via Ölofsson och Kapusta, så jag hörde av mig till Natalie, som är en gammal vän till mig från Musikhögskolan i Malmö, och som jag visste hade lärt sig brygga öl i Chicago. Sen fick jag med mig Erika och Pau som ju är EPISKA på deras områden, säger Irina. Vad är Minus 1 för ställe? – Minus 1 är en liten brygglokal i direkt anslutning till The Bishops Arms på Gustav Adolfs torg i Malmö där själva bryggeriet ligger i källaren (på våning -1) under Elite Hotell/Bishops Arms. Minus 1 är en ekonomisk förening och ett bryggerikollektiv som består av ett gäng olika bryggteam som brygger under egna bryggerinamn i Minus 1s lokaler; alla med sina egna inriktningar och stilar. Det som bryggs där säljs sedan på fat på Bishops Arms då bryggeriet i sig och puben är ett samarbetsprojekt, berättar Erika. Er första öl sålde slut på 25 minuter, varför har ni blivit så populära? – Jag tror att det delvis beror på att vi tillsammans har en del kontakter inom ölbranschen och bland andra ölintresserade. Sen går det inte att sticka under stolen med att andra tycker det är extra intressant när det är ett bryggteam på endast kvinnor som släpper öl. Tyvärr är ölvärlden fortfarande väldigt mansdominerad, vilket i sin tur leder till att folk tittar en extra gång när kvinnor brygger öl, inte minst kommersiellt, förklarar Paulina. Varför är det inte fler kvinnor som verkar inom ölbryggning? – Personligen skulle jag vilja säga att det är för att det dels kan vara svårt att veta var en börjar någonstans och hitta ett forum för att ställa frågor/hitta kunskap eller gäng att börja brygga tillsammans med då det kan vara ett stort steg att införskaffa en mängd utrustning på egen hand och komma igång ensam, säger Erika. – Min upplevelse är att ölbryggning kommersiellt inte har den bästa arbetsmiljön med många tunga lyft, vilket flera bryggerier lyckligtvis börjar få upp ögonen för nu och investera i. Sen hände det ju något i och med skråbildandet vid industriella revolutionen som vi fortfarande ser sviterna av idag - jämför med stjärnkockar och bambatanter liksom, lägger Irina till.