Nöjesnytt Helsingborg 1
baravara Efter fyra månaders renovering har Bara
Vara återigen slagit upp portarna. Helsingborgsrestaurangen på hörnan ser, med sitt nya utseende, nu fram emot vad höst och framtid har att erbjuda. M ed naturnära material och klassiskt elegant inredning öppnades nya Bara Vara upp torsdagen den 20e oktober. Att efter sjutton år ge restaurangen en totalrenovering kändes som en naturlig väg att gå för ägarna. Det var dags för något nytt. – Komfort, värme och ljus är de tre ledord vi genom gående arbetat med under förändringen, säger delägare Christoffer Skoog. ORDENTLIGT LYFT Det är inte bara inredningen som har fått sig ett lyft. Vinlistan har utökats till cirka 200 sorter och menyn förändrats för att ge större variation. – Det finns små- och mellanrätter och även en femrättersmeny, till skillnad från enbart trerätters som tidigare, säger Christoffer. – Eftersom vi inte nischar oss efter ett speciellt kök kan vi ta alla godbitar från olika ställen och blanda fritt, ett så kallat crossover-kök. Detta gör att vi kan erbjuda en meny som är levande även över tid. Vår nisch är därför snarare att ha de bästa råvarorna och göra allt från grunden, fortsätter han. Något som vidare lyfts fram som viktigt är det nya samspelet mellan kök och inredning. De lokala råvarorna i köket är tänkta att spegla de lokaltillverkade möblerna ute i restaurangen. – Då vi vill göra all mat från grunden med bra och gärna lokala råvaror, är det även så Maria Olsson Nylander, från Mo Interiör, har arbetat med designen av Bara Vara. Exempelvis kommer borden och de handgjorda cognacfärgade sofforna från hantverkare i Helsingborg, fortsätter han. RESTAURANG MED BAR I CENTRUM Christoffer Skoog beskriver att fokus alltid legat på att vara en restaurang med bar, vilket nu förstärks genom ljus och komfort. Den minimalistiskt skandinaviska inredningen, med gamla Sjuan- stolar, är utbytt mot varmare och mörkare toner samt mjukare sittplatser. Där det schackrutiga golvet tidigare vilade under våra fötter ligger idag trägolv. – Bara Vara har funnits länge och därför blivit ett välkänt ställe. Det blir ett känslomässigt engagemang, både för gästerna men också för oss som står bakom. – Vi vill att Bara Vara ska vara en mötesplats dit man går för att under avslappnade former samtala samt äta och dricka gott, avslutar Christoffer. TEXT: MICHELLE BERGSTEN FOTO: MICHEL CAVALLI Christoffer Skoog i den nya vinkällaren, som utökats till cirka 200 olika vinsorter. 6 | nöjesnytt