Nöjesnytt Helsingborg 1
– Det är lätt att bara gripas av panik, men vi fö
rsökte stanna upp och lugna ner oss lite grann och bara “okej, vad är det som sker?”. Utifrån det fick vi ta så rationella beslut som möjligt, men samtidigt ha förståelse och respekt för att besluten vi tar idag kanske måste ändras imorgon. Det kommer så mycket ny information hela tiden, så det gäller att ha örat mot rälsen och hänga med, berättar Truls och fortsätter: – Vi förstod rätt snabbt att det här kommer att göra riktigt ont, och framför allt att våra kunder kommer ha det väldigt kämpigt, och det spiller ju över på oss. Vi insåg att vi behövde vara kreativa, och försöka hjälpa våra kunder att rida ut stormen. Om de överlever och mår bra så kommer vi på sikt också må bra. I mitten av mars startade Rscued därför initiativet #kvarikvarteret tillsammans med bageriet BAK, Lykke kaffegårdar, restaurang Gubbhyllan och Gigafood. Initiativet fick en facebook-grupp i Stockholm där privatpersoner och företag kunde beställa hem produkter till dörren. Kort därpå sattes webbshopen kvarikvarteret.se upp, och där kan stockholmare nu köpa diverse paket innehållandes bland annat nybakat bröd, juicer, kaffe och färdiglagade rätter. Kort därefter startades kampanjen #varannanjuice, som främst fokuserar på att underlätta för Rscueds kunder. – Vi tog till att börja med fram en generell rabatt på hela vårt sortiment. Vi har satt upp skyltar hos kunder runt om i Sverige där vi uppmanar caféets eller restaurangens gäster att varan-nan gång ta en juice till lunchen istället för ett glas vatten. Här och nu gör det extremt mycket både för caféet och för oss som leverantör. När Rscued såg att majoriteten av konsumtionen på caféer och restauranger hade förflyttats till dagligvaruhandeln och nätshopping insåg de också att det var läge att ta sig in på ett nytt område. – Vi hade inte särskilt stor närvaro i dagligvaruhandeln, vi sålde vår glass på bland annat Ica och Coop, men vi hade inte våra juicer inne och det är juicerna som är vår stora produkt. För två veckor sedan började vi höra av oss till butiker och säga att vi behöver hjälp, vår vanliga kanal som vi älskar har försvunnit och vi behöver stöttning. Vi började sälja våra produkter till framförallt Ica-butiker, och all cred till dem. De har varit peppade och väldigt förstående och det roligaste av allt är att de nu ser att juicen säljer. Det är inte bara för sympatis skull, utan de ser att produkten fyller en funktion i butiken. Klimatsmart och gott! Det känns superkul! Truls nämner i förbifarten att man numera också kan köpa hela lådor med juice via Rscueds sociala medier. De har skapat så kallade utlämningshubbar hos några av deras kunder run-tom i Sverige dit privatpersoner kan beställa juice och hämta ut. – På så sätt kan vi driva lite trafik till våra kunder, så när de kommer dit och ska hämta sin låda juice kanske de köper en bulle eller en kaffe på vägen hem. Det positiva i allt det här svåra är att man måste vända och vrida på allt, det gäller att vara kreativ och lite fiffig. Det går liksom inte att bara lägga sig platt och inte göra någonting alls. Han fortsätter: – Vi har sagt till hela Frukträddar-gänget att det är nu vi ska kriga och verkligen köra. Alla har verkligen öst på och lagt i en växel som vi knappt trodde att vi hade. Det är fantastiskt att se det engagemanget bland kollegorna. Det är inte nu vi viker oss utan tvärtom. Man blir lycklig som arbetsgivare. Och som medmänniska, att alla hjälps åt. Det är fascinerande och upplyftande att ta del av de många initiativen och lyssna till Truls aldrig sinande positivitet. Det är tydligt 24-åringen brinner för Rscued och företagande. Jag frågar honom hur vägen dit såg ut. – Det riktiga intresset föddes när jag drev UF-företag med en klasskompis och byggde ett bluetoothparaply i Kina. Det var kanske inte så miljövänligt, men otroligt lärorikt. Man kunde koppla ihop sin telefon med ett högtalarsystem som vi hade byggt in i paraplyet så när du gick ute i regnet kunde du lyssna på musik, svara i telefonen och prata genom högtalarsy-stemet i paraplyet. Det var en väldigt konstig pryl, men vi hade förbaskat kul, och där någon-stans förstod jag att det är företagande jag vill hålla på med. Under UF-företagandet insåg Truls också att han kunde tala för sig, och hade förmågan att presentera och sälja produkter på ett roligt sätt. Det var såklart något han kunde utnyttja när han kom till Marmeladmakeriet, som så småningom blev Rscued. – Jag såg det roliga i att vara med och skapa och kreera, och i det här fallet vara med i ett tidigt stadie och skapa ett varumärke och sätta sin egen touch på det. Det är otroligt lärorikt, och en ynnest att få vara med så tidigt i ett bolag. Vi är ett gott gäng på Rscued och det finns mycket för mig att lära från de som drivit bolag framgångsrikt förut. Och sedan gäller det att våga prova sig fram. Learning by doing är lite min melodi, det låter klyschigt men det stämmer väldigt bra. Just nu handlar det kanske extra mycket om learning by doing, hur har era nya ini-tiativ tagits emot? – Jättepositivt so far! Både vi och många av våra kunder har fått fantastisk backning och support. Men läget är fortsatt kritiskt, så om du är frisk, mår bra och inte tillhör någon riskgrupp får du gärna titta förbi det lokala fiket på hörnet och hugga en take away. Det gör så mycket! Truls berättar vidare att han upplever det som att hela samhället har blivit mer solidariskt och omtänksamt i och med svårigheterna som alla utsätts för. nöjesnytt | 15