AMES 1
KRÖNIKA Trender, inspiration och matglädje INSPIR
ATION OCH MATGLÄDJE. Att vakna varje morgon och veta att idag ska jag åka till jobbet och lära mig något nytt, laga bröllopsmiddag, åka till Harstorp och hämta grönsaker, skriva ny meny, kolla till hjorten som snart hängt i 6 dygn mm. Ja, att vara kock är stressigt, dumma tider och helt fantastiskt. Allt började i Kalmar. Jag har haft turen att ha en mor som heter Elin som under min uppväxt alltid har varit den som har sett till att det var hemlagad mat varje dag och på helgerna alltid skapat olika goda och trevliga middagar med nära och kära vänner. Att komma hem ifrån skolan och känna doften av raggmunk måste vara det bästa som finns. Det fanns fler med matglädje i mitt liv, Farmor Sara som alltid bjöd på otroligt goda småländska kroppkakor eller Sjömansbiff. Sen hade jag även Mormor Klara i Blekinge som inte gjorde annat en lagade mat där jag oftast tillbringade mina sommarlov. Hennes specialiteter var framförallt fisk som min Morfar Folke fiskade, flundra, ål mm. sen får man inte glömma hennes kalkonmiddagar med hela släkten. Så det är inte konstigt att jag blev inspirerad och slutligen kock med en dröm om att kanske kunna bli krögare med egen restaurang och hotell. Min karriär började hos min Fars kusin Ronny på Byttan i Kalmar där jag jobbade ett år, efter det blev det restaurangutbildning, och via kocktjänst i flottan, Storgården i Rimforsa och Trädgårdshotellet i Åtvidaberg bara för att nämna några ställen så jobbar jag idag som kock på Villan i Åtvidaberg. Under tiden på Trädgårdshotellet lärde jag mig mycket samtidigt som jag började tävla i matlagning bl.a. OS i Frankfurt för kockar samt i lokala och regionala tävlingar. TRENDER Mattrender kommer och går, det var inte så länge sedan det var trendigt med färdiglagad mat i hemmen, eller hel - och halvfabrikat på restauranger, en tid som jag inte fick uppleva som tur var. Idag är trenden raka motsatsen, närproducerat och närodlat gärna vilt från våra skogar och fisk/ skaldjur från våra sjöar, samt långkok på udda detaljer så som tunga, kinder mm. Vi får inte heller glömma den nya trenden som sakta men säkert sprids i vårt avlånga land, vegankost som inte bara handlar om mat utan ett sätt att leva och tänka. Tyvärr finns den trista färdiglagade maten kvar, som idag är bättre men inget man skryter med. Jag tror att det är den som gör att vi kastar mer mat idag, det gör man gärna inte med den mat man själv har tillagat. Min nya grej som jag håller på med är närodlade grönsaker, frukt och rotsaker. Jag har ett par som heter Sara och Ambjörn som odlar åt mig på sin gård Harstorp utanför Björsäter , helt fantastiskt och roligt. Inför första året vi började samarbeta, 2015, fick jag vara med och planera, och bara det gör att man brinner lite extra för sitt arbete som kock. Som Melker Andersson sa i en intervju i tv ”kock får man kalla sig om man lagar mat varje dag på arbetet, det räcker inte att bara ha en kockrock på sig”, och jag kan bara hålla med. n THOMAS GUSTAVSSON Kock Vi fl yttar innan sommaren till Jägarvallen och söker: Nya hyresgäster Personal till vår nya bilverkstad i Jägarvallen: FÖRSÄLJNINGSLOKAL ca 600 kvm • BILVERKSTAD ca 500 kvm PRODUKTIONSLOKAL 500+280 kvm SEPARATA KONTORSLOKALER 130 kvm SVENSKA KYRKAN FINNS TILL FÖR DIG Kyrkan är en slags motvikt till den vardagliga stressen. svenskakyrkan.se/norrkoping facebook.com/svenskakyrkannorrkoping Ladda ned vår app Kyrkguiden Nyanställningar omgående • Nybyggd supermodern verkstad Vi söker dig med stort intresse och ordningssinne. Kontakta: madelene@jobbusters.se www.jobbusters.se/lediga-jobb VI ÄR ÅTERFÖRSÄLJARE FÖR: MEDLEM I till våra befi ntliga lokaler i Hackefors: FULLSERVICE-ANLÄGGNING FÖR Nyckelgatan 9 • LINKÖPING • 013-36 20 90 29