Svensk Golf 1
ÅTEN KRÄNGER TILL när kroken får fäste i några to
n pinfärska blåmusslor, som kan anas där under ytan för den som nyfi ket kikar över relingen. Musselfi skaren Janne Bark vevar vant in vinschen som löper genom den rejäla kranen som monterats fast mitt på däck på M/S Märta II. Intill båten guppar uppåt hundra tomma plasttunnor, vars uppgift är att hålla Scanfjords musselodling fl ytande och tillgänglig för skörd. Här, i de klara vattnen mellan fastlandet och Orust, får besökaren chansen att med egna händer lägga maten på bordet. Janne Bark driver företaget Klocktornet, där han erbjuder besökarna i denna gästvänliga del av landet att följa med ut i den bohuslänska skärgården. Just idag står musselfi ske på schemat men han arrangerar också hummerfi ske och andra utfl ykter. – Där ligger Kungsparken och det var där Robert MacFie etablerade Lyckorna som kurort i slutet av 1800-talet. Janne Bark är inte bara fi skekunnig, han kan sin lokala historia också. Han pekar in mot fastlandet där imponerande villor i olika arkitektoniska stilar kantar de saltstänkta klipporna längs kusten. Ett av de mer förtjusande husen kan mest anas från vattnet, där det ligger dolt bakom en gigantisk blodbok, men det ska vi snart bekanta oss med. Granne med Barks Janne Bark är en entreprenör i Lyckorna som erbjuder både musseloch hummerfi ske. Ett spännande komplement till golfen för den äventyrslystne. fi rma, bara strax uppför backen i det charmiga lilla samhället, ligger Lyckorna GK. Golfklubben har berikats med en hänförande utsikt över de nyss besökta vattnen och kommer därför väl till pass för besökare som söker variation till livet därhemma. Även om golfen i sig är nog, så har klubben, företaget Klocktornet samt grannen Villa Sjötorp slagit ihop sina påsar för att göra erbjudandet ännu mer lockande. De har kryddat rätten ”golfpaket” ytterligare och dukat upp ett smakprov som lämpar sig för den nyfi kne livsnjutaren. Här bjuds på golf, stjärnkrogsmässig mat och charmigt boende plus musselfi ske ute till havs. Ett axplock av det bästa Bohuslän har i sitt utbud. JUST DENNA MAJMORGON är det lugnt på första tee på Lyckorna GK. Banan utgörs av ett öppet, böljande landskap, där hålen växelvis rullar ned i dalgången, tar sig på skrå bortåt och sedan klättrar upp igen i sin anpassning till de naturliga skiftningarna. Arkitekten Anders Amilon måste ha tänkt på morgonstela golfare när han ritade öppningshålet. Här fi nns en generös och bred landningsyta och det är dessutom nedför. Visserligen ligger några bunkrar i vägen för illa slagna inspel, men det är en skön start på en härlig rond. Det är dock lika bra att du skakar av dig den generösa starten, eftersom det krävs ordentligt med koncentration och snabbsökning i erfarenhetsbanken för att klura ut vilken typ av slag du behöver behärska härnäst. Det är inte många fl acka partier, och bollen ligger antingen högre eller lägre än fötterna i takt med att du (i bästa fall) följer fairways skiftande natur. De förhållandevis små greenerna bjuder motstånd, men låt dig inte avskräckas. Det fi nns fem olika siff ertees att välja mellan, så varje spelare kan hitta ett lagom tuff t motstånd. Havet är i sikte vid många av hålen och en av höjdarupplevelserna är när det är dags att slå ut på det sjunde. Från en högt belägen tee kan du spana ut över vattnet och kanske få syn på musselfi skaren Bark någonstans där ute, innan du sedan driver på bollen ut över fairway som tar vid någonstans långt där nere. I bästa fall har du kalkylerat vinden rätt, i sämre fall är marginalen för liten och bollen landar utanför de vita pinnarna. Några timmar senare kan du meditera över klubbval, vindriktning och spelstrategi när du sitter bekvämt tillrätta på den veranda som är en del av Villa Sjötorps fascinerande uppenbarelse. Här kan du sitta under den rödskimrande blodboken och blicka ut över fjordlandskapet strax nedanför trädgården. Det gamla trähuset stod klart 1901 och ägdes av grundaren av Lilla Edets pappersbruk, Emil Haeger. 94 år senare köpte Ellika Mogenfelt den gamla släktgården och förvandlade den med mycket slit och hårt arbete till det praktfulla hotell och restaurang som står där idag. Här fi nns 14 rum, en stor matsal, en härlig trappa och ett och annat spöke – sägs det. Inne i restaurangen tillagas en mästerlig femrättersmiddag där allt från nässelsoppan via den smörstekta makrillen till det lättrökta lammet är närproducerat och ekologiskt. Smaklökarna sjunger trestämmigt av lycka och sömnen blir god, oavsett vilket av de personliga rummen du hamnar i. »Här bjuds på golf, stjärnkrogsmässig mat och charmigt boende plus musselfi ske ute till havs.« 38 SVENSK GOLF | 6 2014 FRÅN NORSKA GRÄNSEN ned till Göteborg är över 20 svenska golfbanor utspridda i kustbandet och erbjuder unika upplevelser var och en på sitt vis. Några är mer kända, andra trillar utanför uppmärksamhetsfältet. Ett sätt att få uppmärksamhet är att vara arrangör av en tävling av dignitet. Lyckorna har arrangerat både JSM, RM, EM och så vidare. Även Stenungsund har varit arrangör för EM, och i höst är det dags för anläggningen att ta emot de bästa juniorerna i Skandia Cup-fi nalen. Promenaderna mellan hålen på denna bana bjuder ofta på passager genom skyddad skog. Vackra träbroar bär besökaren över Anråseån, ett skyddat vattendrag där bävern håller till. Här måste fallna träd ligga kvar, eftersom området kring ån är fridlyst och ska ligga orört. Det är dock bara ett plus eftersom det bidrar till den trolska stämningen. Banan bjuder på fem olika siff ertees ©STENUNGSUND GK, TOM FAKLER, PER KÅREHED, KARIN KLARSTRÖM