Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE EN TITT IN I Discokul
an Text: Tobias Pettersson ”Lite mix, lite trix, lite snax” var Claes af Geijerstams valspråk i ”Rakt över disc”. Norrköpingssonen är en av landets mest kända DJ:s, men på hans storhetstid var DJ-yrket något helt annat än idag. Numera spelar inte DJ:s musik gjord av popstjärnor, idag är det DJ:arna som är stjärnorna. Ta en titt in i DJ-båset när du klubbar loss i helgen. För det viktiga är inte vilken musik som spelas på dansgolvet utan vem som spelar den. Men DJ:s är ingen ny företeelse utan är något som funnits i över ett sekel. Den första kommersiella produktionen av grammofonskivor startade 1892 och sjutton år senare dök den första radio-DJ:n upp. Han hette Ray Newby, var 16 år och bodde i Kalifornien. 1909 användes dock inte termen DJ, utan det uttrycket började användas först 1935. Mannen som tilldelades titeln var Martin Block, den första radioprataren som blev stjärna. 1943 spelade Jimmy Savile jazzskivor i Otley i England, vilket anses vara det första DJ Dancepartyt. På 50-talet dansades det vilt i Kingstons ghetton på Jamaica, men då var det folket som promotade festerna som kallades DJ. Den som spelade skivorna kallades för The selector. 1970 startade David Mancuso The Loft i New York och skapade därmed en ny sorts klubbar. Året efter skapades den första DJ-mixern och under 70-talet utvecklades sedan tekniken att mixa ihop låtar, så kallad scrathing, Andra viktiga årtal inom DJ-kulturen är 1985 då housen föddes och 1991 när den första CD-mixern lanserades. Mot slutet av 90-talet skedde sedan en övergång till digitalt DJ-ande och efter millennieskiftet har dansmusiken bara blivit större och större. David Guetta tog den elektroniska housen till topplistorna och han har följts av namn som Skrillex, Hardwell, Tiesto, Swedish House Mafia, Armin van Buuren och inte minst nyligen tragiskt bortgångne Avicii. De senaste åren har inte bara DJ:s varit huvudakter på rockfestivalerna utan även fått egna renodlade festivaler i mastodontformat, exempelvis Summerburst. Det finns dock tecken på att trenden håller på att vända, vissa hävdar att DJ-kulturen peakade redan 2012. Kanske kommer det en motreaktion mot de storslagna arenahousefesterna som får folk att åter söka sig mot det småskaliga och intima. Allting går ju i cykler, så kanske står vi åter om några år och lyssnar på Clabbes mixande, trixande och snaxande och känner oss coola. Och får musiken serverad på ett nära och personligt sätt - rakt över disc. Cioccolata Bistro erbjuder något extra Text: Kristian Andersson Foto: Cristian, Rosca Foto Nyligen hade Cioccolata Bistro premiäröppning i sina nya lokaler på Ågatan 24 i Linköping. Konceptet är detsamma som tidigare, men med vissa framåtsträvande förändringar för att erbjuda gästerna en ännu bättre helhetsupplevelse. Miljön är välkomnande, varm och avslappnad och på menyn finns många goda rätter, bland annat napolitansk pizza, för alla smaker. - Vi kom till ett läge där vi kände ett behov av en större yta, därför slog vi till när möjligheten till en större lokal dök upp. Givetvis har vi förnyat miljön och dess inredning för att skapa en ny och fräsch känsla. Det blir en utmaning såklart, men de inledande veckorna har varit positiva. Vi erbjuder luncher, helgbrunch och kvällsmeny, berättar Peter Pano som äger Cioccolata Bistro och fortsätter; - Nu kan gästerna även boka sin brunch via vår hemsida, eller komma på drop-in om de hellre vill det. Något vi verkligen vill tipsa om är våra smakrika napolitanska pizzor som vi vet skiljer sig från andra, vanliga pizzor - dessa finns även för avhämtning. RÅVAROR FRÅN ITALIEN Pizzadegen som används består av ett speciellt, finmalt mjöl vid namn tipo”oo” och blandas utan någon olja. Därefter gräddas pizzan på mycket hög värme för att få perfekta fylliga kanter med en seg och krispig botten. - Alla våra pizzor innehåller San Marzano-tomater och fior di latte mozzarella. Vi vill ge våra gäster en möjlighet att smaka pizzor som verkligen skiljer sig ur mängden, vilket såklart är anledningen till att vi valt att ha dem på menyn, säger Peter. Utbudet av olika drycker på Cioccolata, likt öl, vin och drinkar, är precis som tidigare utformat för att passa alla. - Vi har öl och viner som går hand i hand med smakerna vi serverar, men önskar man finns det givetvis allt från ljus till mörk öl, vita och röda viner. Tanken är att Cioccolata, förutom att vara en restaurang med uppskattad mat, även är platsen dit man vill gå med vännerna eller sin partner för att dricka en god drink och bara umgås. Därför ser vi även över möjligheterna att introducera loungemusik och olika event framöver, avslutar Peter. NOLLTRETTON 53