AMES 1
SVERIGEKOLL STOCKHOLM GÖTEBORG SVERIGES BÄSTA KAF
FE TEXT: AUSTIN MALONEY När Svenska kaffemästerskapen ägde rum nyligen ställde Da Matteo från Göteborg upp med medarbetare i fyra av fem kategorier och kammade hem titeln svensk mästare i alla fyra. – Sveriges bästa baristor finns i Göteborg! Inget svenskt företag har dominerat Svenska kaffemästerskapen så som da Matteo gör i år, säger Christofer Landström, VD för da Matteo och en av de tävlande i svenska koppSTOCKHOLM ningsmästerskapen. För vinnarna väntar världsmästerskapen i kaffe. Bland annat da Matteos Clara Drake Pihlgren som vann i kategorin Latte Art Championship för tredje året i rad, och som nu ska tävla i VM för tredje gången. Hitta adresserna till Da Matteos fyra kaféer i Göteborg på www.damatteo.se. n CARTE BLANCHE TEXT: AUSTIN MALONEY Mysiga Pubologi i Stockholms Gamla Stan var nog en av landets första etablissemang som fick ”gastro-pub”-etiketten. Och de har hållit sig kvar till sina rötter sedan dess. Kockarna på Pubologi – som vi skulle kalla en blandning mellan restaurang, pub och bar - har med bravur passerat Guide Michelin-kontrollanternas fingranskning flera år i rad och mottagit Guidens Bib Gourmand-utmärkelse för deras förmåga att presentera fine dining-mat presenterat på ett tillgängligt sätt, både när det komMALMÖ TEDX VINBAR TEXT: AUSTIN MALONEY TEXT: AUSTIN MALONEY Ett populärt konferenskonceptet arrangeras åter i Malmö efter sex års uppehåll. TEDx, som de lokala upplagorna av TED Talks-konferenserna kallas, är på väg tillbaka till Malmö. Vännerna Sara Lee Wolfe García och Grace Uribe står bakom arrangemanget. – Malmö är en stad med många nationaliteter, och vi tänkte att det skulle passa här. Det känns fint att ge något tillbaka till staden, säger Grace Uribe i en intervju med 8till5. Själva konferensen kommer att gå av stapeln på Moriska Paviljongen 50 den 6 maj. Därinne finns det dock bara plats för hundra besökare, så arrangörerna har gjort klart med en filmare som gör att hela spektaklet kan livestreamas ut i Folkets Park. Programmet är långt ifrån klart ännu, men allt som allt kommer tio talare att föreläsa under eftermiddagen och kvällen. Temat för konferensen är ”Purpose – if you can’t stop thinking about it, don’t stop working for it”. För mer information se www.ted.com/tedx/events/21937. n I en ombonad och gemytlig Östermalmslokal har kocken Niklas Ekstedt och sommelieren Maximilian Mellfors öppnat vinbaren Tyge & Sessil. De fokuserar enbart på naturvinsegmentet och har ett urval på ungefär 300 viner men deras övergripande mål är att avdramatisera vinet och mystiken därom. På Tyge & Sessil ska vinet konsumeras som det ursprungligen var tänkt – utan pompa och ståt och massor av pretentiösa uttryck. Om du behöver mer än själva vinet så finns ett urval av simpel men smakfull comfort food man kan para ihop med sina vinval. Och för att passa ihop med resten av atmosfären och deras spontana vibe så kan man inte boka bord. Man ska bara ramla in. Tyge & Sessil Brahegatan 4 tygesessil.se n mer till stämning och prislapp. De har kallat det för fine dining för folket. I år har Pubologi också tagit bort deras avsmakningsmenyer till fördel för vanliga à la carte-menyer . Detta är ytterligare ett steg mot frihet för konsumenten med intentionen att låta gästerna njuta av deras crossover-delikatesser oftare och på deras egna villkor. Pubologi Stora Nygatan 20 pubologi.se n