Marknad 1
På tjänsteresan Stockholm Sveriges äldsta restaur
ang i ny regi Text Annika von Sydow Här under våren öppnade Sveriges äldsta kontinuerliga restaurang, ursprungligen öppnad 1722, efter en tids ombyggnation och uppdatering av inredning, meny och koncept. Med fokus på svenska råvaror vill Gyldene Freden lyfta tillbaka svensk husmanskost till finrummet. Den nyrenoverade restaurangen innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en livlig bardel i anslutning till Stormen. Stjärnkocken Filip Fastén är bland dem som nu tagit över driften. Göteborg – Min matfilosofi grundar sig i husman. Med Freden vill jag få in rätter som kålpudding, gravad lax och sill i finrummet. Rätter som ofta anses ”enkla” och inte har den status de förtjänar. Mat handlar om minnen och att lyfta råvarans naturliga smak. Fina råvaror är inte bara tryffel och löjrom, utan även kålrot och morot. Många kära rätter som kålpudding, torsk med äggsås och köttbullar har genomgått en förvandling där tunga gräddsåser inte spelar huvudrollen på tallriken, berättar Filip Fastén. Den Gyldene Freden, Österlånggatan 51, Gamla Stan i Stockholm Malmö Malmö-glass i stora lass Text Peter Steen-Christensen Årets Banbrytare Text Amanda Båmstedt Garveriet som fungerar som en mötesplats för hållbarhet, närproducerat och småskaligt beläget i Floda strax utanför Göteborg mottog priset Årets Ban - brytare under årets White Guide-gala. Garveriet som huserar i garverilokalerna i Floda har bara hunnit vara öppet några månader men har re - dan lyckats göra ett märkbart intryck på sin omgivning och restaurangbranschen med sin säsongsbetonade meny. Under årets White Guide-gala som hölls i Malmö kammade de nämligen hem priset i kategorin Årets 56 Marknad Banbrytare med motiveringen ”För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.” – Det här känns otroligt tacksamt och glädjefullt, vi jobbar mycket med omställningsrörelsen. För att kunna göra det kan man inte bara prata om lokalproducerat och minskat matsvinn utan även hur man ska tänka med mat och hållbarhet i nästa steg, säger Matts Johansson, en av ägarna och initiativtagarna till Garveriet Det kan ju möjligtvis ha något med den kommande årstiden att göra, men vi kan konstatera att glass trendar spikrakt uppåt. Först kan vi slå fast det glädjande beskedet att glassbutiken Köld blir kvar i MittMöllan. Men det kommer även ny glass till Malmö. Limhamns Glassmejeri är en italienskinspirerad gelateria som passande nog ligger bredvid italienska restaurangen Mastio på Dragörkajen. Gelato, smoothies, mjukglass, milkshake, kaffe och fikabröd är vad som erbjuds och öppningsdatumet var i början av april. Dessutom lanserar amerikanska Michelle Saunders sitt glasskoncept med veganska isglasspinnar i slutet av samma månad. Folkets Pops som hennes projekt heter är en lång rad veganska fruktsorbetpinnar som hon kommer sälja från hennes glasscykel. I ett välkommet miljötänk så går också en krona per pinne till Naturskyddsföreningen för att rädda våra bin.