Nolia See 1
ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SEE HÅ
LLBARHETSVECKA Klimatambassadörernas arbete lyfts av landshövdingen Klimatfrågan är inte bara en brinnande fråga för hela landet, utan också på länsnivå. Ett sätt som Länsstyrelsen valt att arbeta med det är att utse Klimatambassadörer – välkända ansikten som får äran att lyfta klimatfrågan för allmänheten. Landshövding Magdalena Andersson lyfter med värme fram klimatambassadörerna. Konceptet har funnits i tre omgångar sedan år 2014 med tre personer per uppdragsperiod och handlar om att olika profiler med länskoppling ska lyfta klimat- och miljöfrågor till allmänhet, föreningar, i media och på olika plattformar. Men det har alltid varit viktigt att klimatambassadörernas röster är lätta att ta till sig, menar landshövding Magdalena Andersson. – De har framför allt aldrig varit experter, utan väldigt trovärdiga, kloka, respekterade personer som är kända i länet. Jag tror att just det, att man ber någon som inte jobbar på Länsstyrelsen eller Naturvårdsverket, eller nåt som man annars förknippar med detta har uppdragen, utan att andra får vara frontfigur som man kan identifiera sig med eller som ger en ”aha-upplevelser”, säger Magdalena. ”Spännande människor” Klimatambassadörerna har under uppdraget bland annat skrivit debattartiklar, deltagit i samtal, varit med i filmer och podcasts och deltagit i invigningar och evenemang av olika slag. – Det är jätteroligt att vi haft och har spännande människor som tycker detta är så viktigt och gör detta för sakens skull, inte för att de får betalt eftersom de faktiskt inte får någon ersättning, utan för att det är en viktig fråga och för att de vill sända ett budskap med positiv anda. Hoppas på idrottare De nuvarande klimatambassadörerna Staffan Ling, Clara Lindström och Maria Nilssons kommer framöver att överlämna stafettpinFOTO: LiNNéA iVArSSON/LÄNSSTyrELSEN VÄSTErBOTTEN narna till nya länsprofiler. Vilka det blir och vilken form det kommer få är ännu inte skrivet i sten, men Magdalena Andersson vet redan nu vad hon hoppas få se för slags personer som eventuella framtida klimatambassadörer; – Gärna någon hockeyspelare, fotbollsspelare eller kanske idrottsledare som ungdomar tycker är en bra person. Kanske någon person som är kopplad till mat. Men egentligen spelar det inte sysselsättningen så stor roll, utan vem man är som person, menar hon. Än är det inte slut på klimatambassadörernas engagemang. Landshövdingen uppmuntrar till att ta vara på deras kompetens även Kompassen är inställd mot mer mat från Västerbotten Det finns många goda skäl varför du som konsument ska välja mat från Västerbotten. Lokalproducerade livsmedel gynnar det lokala näringslivet, självförsörjningsgraden ökar i det egna länet och allt sammantaget bidrar till en levande landsbygd med öppna landskap. under deras sista månader av uppdraget. – Vill man nyttja någon av klimatambassadörer så kontakta dem gärna, uppmuntrar Magdalena Andersson. Fakta Klimatambassadörerna En klimatambassadör är en känd person som i Västerbottens län på ett eller annat sätt på uppdrag av Länsstyrelsen i Västerbotten bidrar till att lyfta klimatfrågan genom eget engagemang eller nyfikenhet. Arbetet kopplar till Agenda2030-målet Begränsad klimatpåverkan. Västerbottens klimatambassadörer: 2014: Sverker Olofsson, Heidi Andersson, Thomas Olofsson 2016: Elin Johansson, Per Elofsson och Peter Sköld 2018: Maria Nilsson, Staffan Ling och Clara Lidström. ” Vill man nyttja någon av klimatambassadörer så kontakta dem gärna. ANNONS 3 Självförsörjningsgraden i Sverige ligger idag under 50 procent, och det skulle bli tufft att täcka befolkningens matbehov om Sveriges gränser mot omvärlden skulle stängas av. Det är inte heller bra för klimatet med alla dessa transporter av mat. Västerbotten har potentialen att öka sin livsmedelproduktion med nästan det dubbla och länsstyrelsen i Västerbotten driver nu projektet Matkompassen – mer mat från Västerbotten med målet att öka förutsättningarna för att skapa fler lönsamma och konkurrenskraftiga livsmedelsföretag i Västerbotten. – Projektet finansieras av landsbygdsprogrammet och går i linje med handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin, säger Stina Fernerud, projektledare för Matkompassen, vid Länsstyrelsen Västerbotten. Matkompassen handlar mycket om att både skapa en ökad efterfrågan av lokalproducerad mat samtidigt som man försöker hitta nya sätt att samarbeta i branschen för att öka produktionen. – Genom att få en ökad kunskap om vad det till exempel innebär för sin närmiljö om konsumenten väljer mat från sin närhet är förhoppningen att det både ska generera en ökad tillväxt och till exempel en ökad biologisk mångfald – det finns helt enkelt många vinnare på att vi väljer att äta mat från Västerbotten. Svensk mat har många mervärden som behöver kommuniceras enligt Stina Fernerud. Den 6 september medverkar Matkompassen på Smakfestivalen i Umeå och den 24 september arrangeras en dag med bröd och spannmål i fokus i Överklinten. För att delta på event som arrangeras inom projektet går man in på sidan www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/matkompassen. Fakta Matkompassen om du som konsument, krögare och dagligvarubutik önskar få tag i mat från Västerbotten kan du använda karttjänsten ”Hitta mat från Västerbotten” på sidan http://matkompassen.info Matkompassen vill samla hela länets skafferi på ett och samma ställe och allteftersom företagen registrerar sig så fylls karttjänsten på med mer mat.