Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö På krogen
Malmö, år 2001: I området Dockan står Kockumskran
en fortfarande kvar, men visionen om att skapa en ny havsnära s tadsdel med ny profil börjar ta form på allvar. Glasklart var en av de första aktörerna att etablera sig i området som idag , tolv år senare, sjuder av liv. Nöjesnytt träffade VD Bengt Hansson, som berättar om passionen för krögarlivet och den enorma utveckling och förändring som skett i Malmö de senaste åren. MÅNADENS SEPTEMBER GLASKLART BENGT HANSSON PÅ B som driftansvarig och ekonomichef. engt Hansson kommer ursprungligen från Helsingborg men flyttade till Malmö 1992. Då arbetade han på Kramer, som på den tiden var nöjescentrat i Malmö, Innan dess tekter och Lantmännen. Från början var det också många data- och IT-företag men det har skett en gradvis förändring, säger Bengt. Glasklart erbjuder både event och restaurang, samt en nattklubb drev han nattklubb i Ängelholm och han har även hunnit med att arbeta på båtarna Helsingborg-Helsingör som bartender. – Jag har alltid sysslat med nöje och kallar mig därför nöjeskrögare. Jag kommer från en krögarfamilj och man kan väl säga att jag har det i blodet, säger Bengt. LILLA TORG VAKNAR TILL LIV När Lilla Torg började etableras i mitten av 90-talet, bestämde sig Bengt tillsammans med två kollegor från Kramer, Micke Stegfeldt och Mats Vedbäck, att öppna ett ställe i den nya heta delen av stan. Resultatet blev Mello Yello, som de driver tillsammans än idag. – Etableringen av Lilla Torg var ju en stor grej, inte minst för Malmös uteliv. Helt plötsligt fanns det ett ställe där man kunde mötas på ett avslappnat sätt och ta en bit att äta eller något att dricka. Det var verkligen ett steg i rätt riktning, säger Bengt. Trion bakom Mello Yello trivdes bra på Lilla Torg, så pass bra att de fyra år senare öppnade en ny restaurang vägg i vägg: Centiliter & Gram som de drev fram till 2005. Idag ägs Centiliter & Gram av Etagegruppen. GLASKLART ÖPPNAR I SIGMAHUSET År 2001 fick Bengt Hansson reda på att Dan Olofsson på Sigma bolaget, som låg på Dockplatsen 1, behövde en restaurang i sitt nyöppnade kontorskomplex. Efter samtal med Wihlborgs fastigheter som äger huset, öppnade Bengt tillsammans med Andreas Pieplow och Micke Stegfeldt så Glasklart, i det som då kort och gott kallades för ”Sigmahuset”. – Det finns fortfarande en del Sigmabolag kvar här, men idag har vi även många andra företag så som till exempel Alfa, Tema Arkiför sina medlemmar. – Hemligheten bakom en framgångsrik event och nattklubbskrog är att locka likasinnade människor till ett bra koncept i en bra lokal och sen ska man komma ihåg, att i det långa loppet är det publiken som gör stället och inte krögaren, säger Bengt. När Glasklart öppnade, fick Bengt frågan om hur de kunde öppna en nattklubb och restaurang så långt från centrum: – Då brukade jag säga – det är 300 meter till Lärarhögskolan härifrån, och nästan lika långt till Centralstationen. Hur kan man tycka att det är några stora avstånd? KONFERENSER, MÄSSOR OCH INVIGNINGAR Bengt tror att en av många fördelar med Glasklart att de erbjuder ett helhetskoncept i en föränderlig lokal som kan ta upp emot 550 sittande gäster: – Vi har många olika sorters event här – nu i somras körde vi invigningen av VM-seglingen x35, och i oktober kör vi Bröllopsmässan. Sedan har vi en hel del större konferenser och till jul kör vi vår stora julshow, för elfte året i rad. Glasklarts restaurang, som serverar lunch alla dagar, öppnar återigen för säsongen den 16 september. Här kan man köpa en Dagens för 80 kronor, och sallader från 72 kronor. I Dagens ingår även kaffe, samt den imponerande salladsbuffén som stoltserar med nio olika sallader och tre olika tillbehör. På frågan om hur Bengt tänker sig området Dockan några år framåt i tiden, är han optimistisk: – När det började byggas här i slutet av 90-talet, var det ju främst Västra Hamnen man satsade på. Men Dockan har börjat etableras mer och mer, det tar bara lite längre tid än väntat. Men jag är säker på att det kommer. Ambitionen är att fortsätta driva Glasklart på samma sätt som vi gjort sedan 2001 – varför ändra ett vinnande koncept, säger han och skrattar. TEXT: LOVISA FREDRIKSSON FOTO: LAZZE X EVENTHÉN TIO SNABBA... ÄTER HELST: Medium rare entecôte. DRICKER HELST: Rött vin, gärna malbec. FRITIDSINTRESSE: Min sambo Tina, vårt hus i Helsingborg, båtar och golf. FILM: Jag är ju romantiker, så jag säger ”Pretty Woman”. SENAST LÄSTA BOK: ”HQ Bank” av Carolina Neurath. LYSSNAR PÅ: Jag är allätare, men Van Morrison har varit husgurun i många år. Jag gillar också svensk visa. SER UPP TILL: Janne Karlsson, före detta VD på SAS. Han är en bra företagsledare. BÄST MED MALMÖ: Jag säger MFF för de betyder så mycket för stan. Även mångfalden, jag tycker att det beskriver Malmö bra. Och framtiden – Malmö kan bara växa positivt, vi har haft många stora problem men nu går vi en ljus framtid till mötes. SÄMST MED MALMÖ: Malmöfestivalen och att man inte tar vara på havet och kusten så mycket som man skulle kunna göra. Man är på rätt väg, men det har tagit tid. Jag tycker också att det är tråkigt att man inte kan bestämma riktlinjer för uteserveringar för olika stadsdelar i Malmö. Det säger ju sig självt att det finns olika förutsättningar i olika områden. 08 | nöjesnytt
Nöjesnytt Malmö Lars Winnerbäck
Nöjesnytt Malmö Depeche Mode
Nöjesnytt Malmö Jerry Williams
Nöjesnytt Malmö Månadens profil
Nöjesnytt Malmö Rock chic
Nöjesnytt Malmö Stickat & rutigt
Nöjesnytt Malmö Parka & rock
Nöjesnytt Malmö Håkan Brinck
Nöjesnytt Malmö Teknikprylar