1177 Vårdguiden Uppsala FOT-RÄTT I SOMMAR
1177 Vårdguiden Uppsala Tema reumatiska sjukdomar
1177 Vårdguiden Uppsala Wanna fick en depression e
fter förlossningen
1177 Vårdguiden Uppsala Öppna dörren till nya trän
ingsvanor
1177 Vårdguiden Uppsala SYNFEL HOS BARN
1177 Vårdguiden Uppsala Tips för en lyckad sommarp
icknick
Ta med egna påsar med dryck, bestick, servett och
matlåda för en portion. Då är det lättare att hålla distans. Låt alla ta med sin een pinilt. En vän i värmen När temperaturen och luftfuktigheten stiger förökar sig bakterier och mögelsvampar lättare och risken för matförgiftning ökar. Därför är det extra viktigt att maten håller rätt temperatur. En kylväska med frysta kylklampar är perfekt på picknicken, så håller sig maten kall fram till serveringen. Ställ kylväskan så svalt som möjligt, helst i skuggan. Använd gärna kylväska även när du handlar, så att maten inte blir för varm på väg hem. Låt inte maten stå framme för länge i sommarvärmen. Ingen picknick i hagen Undvik att äta i djurens närmiljö. Ha inte picknick i beteshagar där det går kor, får och getter. Gör du det kan du smittas av ehec, en bakterie som kan bilda gifter i tarmen. Ehec kan ge kraftiga magsmärtor, blodiga diarréer och ibland allvarlig njurpåverkan. Här är tipsen för en god och säker grillning på grillplatsen, campingen eller i trädgården. I vissa parker är det okej att dricka alkohol, i andra är det strikt förbud. Kolla upp vad som gäller där du sa ha u. • Tina fryst kött ordentligt innan du lägger det på grillen. Annars kan det fortfar ande vara rått inuti när det ser färdiglagat ut. • Börja inte grilla förrän kolen är grå. Då minskar halten av giftiga ämnen, som framför llt nns i lågorna. Se också till att det inte droppar marinad eller ett p lden so d n pp. • Grilla maten utan att bränna den, så minskar risken för att du får i dig ohälsosamma ämnen. • Låt kyckling, köttfärs och rå korv bli helt genomstekt. Rått eller otillräckligt upphettat kött kan göra dig magsjuk om det innehåller bakterier som exempelvis ehec, campylobacter eller salmonella. • Pensla inte färdiggrillat kött med använd marinad som kan innehålla skadliga bakterier och virus från det råa köttet. 1177.se/sj 1177 vårdguiden 2 • 21 27
1177 Vårdguiden Uppsala Vanligt med pungsmärta