Sommarguiden Helsingborg 1
SOMMARPROFILEN La Dolce Vita Tareq Taylor står up
p för en bransch som blöder. Få brinner så mycket för en restaurangbransch som, enligt honom själv, har gett honom allt. Så när denna älskade del av vår vardag, av vår besöksnäring, av den gemensamma ekonomin, haltar fram på sina skrapade knän gör det egentligen mer ont i Tareq Taylors hjärta än vad det gör i hans plånbok. Medan han ser kollegors och vänners livsverk kollapsa, kan vi samtidigt se Malmös blomstrande gastronomiscen decimeras och stå med ett utsträckt kastrull-lock som rop på hjälp. En hjälp som Tareq har jobbat för genom initiativet Tillsammans Ur Krisen. Men tyvärr har beslutsfattare inte kunnat, eller ännu värre, velat ge det stöd som behövts. Text: Peter Steen-Christensen Pandemin har såklart tagit liv, vi har förlorat nära och kära, och det är en allvarlig hälsokris för hela världen, men samtidigt så får man naturligtvis känna sig djupt orättvist behandlad i en restaurangbransch som gått rakt in i smäll efter smäll. När den ekonomiska krisen innebar att krögare behövde en hjälpande hand från staten tog du initiativ till projektet Tillsammans Ur Krisen. Har det givit något eko, har du känt att det gjort någon skillnad? – Det har varit väldigt, väldigt, trögt att nå igenom till beslutsfattande politiker under lång tid, men på senare tid har vi börjat se resonans hos oppositionen. Alla frågor vi berör kräver att oppositionen vaknar till liv och går emot mycket av det som tyvärr är fastslagit i de olika hjälpprogram och stöd som regeringen har kommit med. – Branschen har i snart ett års tid stått och ropat och velat få uppmärksamhet. De reformer som är nedlagda fungerar och är skräddarsydda för tillverkningsindustrin, men de fungerar inte i besöksnäringen av det enkla skälet att vi till skillnad från tillverkningsindustrin inte kan stänga ner vissa delar åt gången. När vi permitterar inom restaurang kan inte vi göra på samma sätt eftersom alla delar behövs på samma gång. Vi kan inte stänga disken, eller förrätterna eller servicebiten. Eller tillaga maten och lägga den på hyllan. Vi har ropat ”se oss, hör oss”. Vi uppskattar att det finns stöd men vi kan inte riktigt använda det. Men man har inte velat lyssna. De har valt att stänga av ljudet från de som ropar. Det är oerhört beklämmande att man agerar på det här sättet från regeringen, samtidigt som de sagt att man ska vara kreativa och hitta nya vägar. Medan man i själva verket bara varit stelbenta. Vi skickade in vår hemställan från Tillsammans Ur Krisen till finansdepartementet och politiker i juni och inte en enda beslutsfattande person har svarat. Hur är det att sitta mitt i stormens öga när det kommer till coronans ekonomiska kris. Kan krisdrabbade krogentreprenörer nu känna ett visst hopp nu i takt med att vaccinationerna rullas ut eller är det bara för lite, för sent, för att rädda mångas livsverk? – Senaste siffran jag hörde var att direkt arbetslösa, alla branscher, är 70 000 människor. 50 000 av dem kommer från restaurangbranschen. Över 3 000 företag, det är många livsverk som gått i graven. Det är för sent. Det har skett för lite. Av 370 öronmärkta miljarder så har bara 80 miljarder betalats ut. När man frågar ifall de här kanske 300 miljarderna finns kvar så får man inga svar. Ifall man känner att man vill stänga ner branschen så gör det, men då ska de också ersätta oss. Men istället har de tagit stryptag på branschen, låter oss betala priset. Tittar man på Folkhälsomyndighetens siffror så är smittspridningen på restaurang i Sverige nästintill noll. Under en procent kan 14