Utmärkt Örebro 1
text Emmy Borg TACOS MED EN TWIST DIRTY TACO HAR
ÖPPNAT EN FILIAL I ÖREBRO Den nionde september slog Dirty Taco upp portarna i Örebro. Kedjan började som foodtruck i Karlstad för att sedan expandera till Stockholm och nu till Närkeslätten. Råvarorna och smakkombinationerna värdesätts högt och köttet kommer från Edsbergs gård utanför Karlstad som bedriver ett ekologiskt jordbruk. Utifrån dessa råvaror erbjuder Dirty Taco en rad olika tacos som inspirerats av asian fusion, med både köttbaserade och vegetariska alternativ. Till att börja med, vilka är ni och vad har ni för roller på Dirty Taco? – Farok Jodat heter jag och är grundare för kedjan Dirty Taco, jag är just nu i Örebro och ser till att allt fungerar under uppstarten. – Sen har vi mig, restaurangchef Niklas Assmund. Jag och Farok är bekanta sedan tidigare och jag har nu axlat rollen som restaurangchef här i Örebro. Farok, vad skulle du säga gör att Dirty Taco sticker ut? – Vi sticker ut från mängden bland annat på grund av att vi gör en twist på våra tacos med inspiration från asian fusion-smaker. Tacos på detta vis gör att det känns fräschare, och även nyttigare, trots att det kanske inte är det, haha. – Andra faktorer som gör att vi sticker ut är att vi lägger stor vikt vid vilka råvaror vi använder. Vi serverar exempelvis kött från våra egna KRAV-grisar som föds upp och lever på Edsbergs gård utanför Karlstad. Här ser vi till att grisarna har det bra från födsel till slakt. För oss är djurskötseln väldigt viktig. – Vidare kan man säga att vi är ett ”premium snabbmatställe” med alternativ för alla, både vad gäller ingredienser men också tillfällen att besöka oss. Vi erbjuder glutenfritt, vegetariskt, alkoholfria drycker, drinkar och har ett spännande öl och vinsortiment. Oss kan man besöka såväl på lunchen som afterworken eller middagen med familjen. Vilken är er första taco? – Dirty Pig, den är gjord på tortillabröd och ruccola som är grunden för alla våra tacos, konfiterad värmländsk gris med spicy kål, dirty majo, sriracha och picklad rödlök. 62 Vilken är era två mest populära tacos? – Sticky Chicken som utöver tortillabröd och ruccola består av friterad kyckling vänd i soyaglaze med chilipicklad gurka, krossade jordnötter och salladslök. Och Ban Mi som innehåller marinerad värmländsk gris med dirty majo, rostad lök, picklade grönsaker och koriander. Själva skulle Farok välja Ban Mi och Niklas föredrar Dirty Pig. Hur kommer det sig att ni väljer att satsa i just Örebro? – Örebro lockade mycket då det är en ung stad som växer, folket känns nyfiket och universitet upplever vi vara positivt för staden och för oss inom restaurangbranschen. När vi sedan kom till lokalen här på Engelbrektsgatan kände vi att – ja, här ska vi vara. Och mycket riktigt har vi hittills varit mycket uppskattade, det är fullt ös vilket är riktigt kul.