Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping På krogen
Nöjesnytt Jönköping Erik Saade
Nöjesnytt Jönköping Filip & Fredrik
Nöjesnytt Jönköping Laleh
Nöjesnytt Jönköping In Flames
Nöjesnytt Jönköping Gollan
Nöjesnytt Jönköping Mode
Nöjesnytt Jönköping Accessoarer
Nöjesnytt Jönköping Trend
Nöjesnytt Jönköping Vårens skor
Nöjesnytt Jönköping Jönköping street fashion
Nöjesnytt Jönköping Spring inspiration
Nöjesnytt Jönköping London fashion report
Nöjesnytt Jönköping Klockor
Nöjesnytt Jönköping Makemy.se
Nöjesnytt Jönköping Svar på tal
Nöjesnytt Jönköping Urmakaren under luppen
Nöjesnytt Jönköping Med koll på innehållet FAKTA A
llergi och intolerans är olika typer av överkänslighet. Vid allergier snedtänder immunförsvaret medan intolerans innebär att kroppen inte tolererar ett specifikt ämne. Intolerans och allergi är alltså INTE samma sak. Källa: karolinska.se VAD ÄR GLUTENINTOLERANS? Hos personer med glutenintolerans triggar glutenprotein i vete, korn och råg igång en autoimmun reaktion i tunntarmen. Kroppens försvar förstör då det egna tarmluddet som tar upp näring. Omkring 35 000 svenskar har idag fått diagnosen, men det är långt ifrån alla som uppskattas vara drabbade. Mörkertalet är uppemot 200 000 personer. MED KOLL PÅ INNEHÅLLET Att vara gluten- eller laktosintolerant gör ofta att en enkel fika känns som ett stort projekt. Det krävs allt för många frågor och oklara svar innan det framkommer vad som är ätbart och inte. För att underlätta har Nöjesnytt kollat in sju matställen som har koll på innehållsförteckningen. ANNA-GRETAS MAT OCH BAR Anna-Gretas är troligtvis mest känt för sin omtyckta tapasmeny där gästerna kan välja och vraka bland allt från kronärtskockshjärtan till baconinlindade dadlar. De är medvetna om att deras koncept, med många små rätter, kräver en innehållsförteckning för att underlätta för gäster med speciella behov och önskemål. Därför kan alla gäster läsa exakt vad varje rätt innehåller på menyn. De lagar majoriteten av maten på laktosfria produkter och det finns även alltid en glutenfri pannbiff på menyn och en laktosfri rätt varje dag. DEN SMÅLÄNDSKA KOLONIN Innanför anrika stenväggar finner vi restaurangen som verkligen sätter smakupplevelserna i centrum – deras menyer ändras efter vad moder natur har att erbjuda. Den småländska kolonins personal är informerad om innebörd av matallergier och intolerans och de frågar alltid vid bokning av bord om eventuella särskilda önskemål gällande maten. Köket är flexibelt och kan alltid ordna rätter både för allergiker och för dem med gluten/laktosintolerans. Bäst är dock att meddela i förväg. HARRYS PUB, CAFÉ OCH RESTAURANG Där människor möter människor. Det är slagordet Harrys kör med och det är verkligen en av Jönköpings samlingsplatser, både på dag- och kvällstid. De har som rutin att vid bokning av större sällskap alltid fråga om det finns speciella önskemål gällande maten. De har ingen markering på menyn men säger att de alltid kan erbjuda en lösning, både för allergiker och för dem med intolerans. De flesta såserna är både gluten- och laktosfria. JOHANS CAFÉ OCH MATSAL Det startade som kombinerat café och inredningsbutik men allt eftersom åren gått har verksamheten blivit ett renodlat och än mer välbesökt café. Idag erbjuder de sina gäster laktosfri mjölk i exempelvis kaffedrycker och gör mackor på köpt glutenfritt bröd. De bakar själva och serverar ett fåtal kakor utan tillsatt gluten. Johans personal är underrättad om vad som kan erbjudas till gluten-/laktosintoleranta gäster. LINGON KÖK OCH BAR Det här är kvarterskrogen med riktig hemmakänsla och koll på läget för sina gäster med matrelaterade önskemål och behov. Oavsett om det är husmanskost eller vegetariska rätter så är allt på menyn glutenfritt. Du läste rätt, allt. För att tillgodose även laktosintoleranta gäster erbjuder de kapslar innehållandes enzymet laktas som tas i samband med måltiden som ska underlätta symptom som kan uppkomma vid laktosintolerans. Enzymet hjälper till att bryta ner laktosen i maträtten. Vidare undviker de att använda nötter/frön i all daglig matlagning men vid specialbeställningar, vid exempelvis bröllop, går givetvis nötter/frön att få. MACKMAKERIET Caféet är ett populärt vattenhål för gäster i alla åldrar. Deras specialitet är precis som namnet antyder – mackor! Mackmakeriet erbjuder alltid glutenfria brödalternativ samt laktosfri mjölk. De märker ut på menyn om det är exempelvis nötter i pastasalladen men i övrigt ingen märkning på menyn. På de baguetter de levererar finns etiketter med utförlig innehållsförteckning. De har inte heller någon formell utbildning av sin personal kring matallergi och intolerans men har riktlinjer nedskrivet som kan tillgås vid fråga från gäster. WAYNES COFFEEHOUSE Waynes är idag en av Skandinaviens ledande cafékedjor och har för många gäster blivit en naturlig mötespunkt med sitt fina läge vid Munksjön. De erbjuder glutenfria bakverk och freshfood-rätter men det är dock i dagsläget begränsat till ett fåtal valmöjligheter. Gästerna kan, kostnadsfritt, alltid byta till sojamjölk i alla mjölkbaserade drycker. De jobbar aktivt med att uppdatera utbudet för allergiker och gluten-/laktosintoleranta gäster. TEXT OCH FOTO: JOHANNA BORGSTRÖM VAD ÄR LAKTOSINTOLERANS? Brist på enzymet laktas i tunntarmen gör att mjölksockret laktos inte kan brytas ner. Sockret fortsätter då till tjocktarmen där bakterier tar över. Följden blir vattentunn diarré, gaser, buller och magsmärtor. Idag är 14 procent av Sveriges befolkning genetiskt laktosintoleranta, de har så kallad primär laktasbrist. Allergi mot protein i mjölk är inte detsamma som laktosintolerans! Källa: Svenska Celiakiförbundet VAD ÄR MATALLERGI? Matallergi orsakas av vanliga födoämnen som mjölk, ägg, fisk, nötter med mera. Symtom kan uppträda i hud, luftvägar och mag-/tarmkanalen. Svåra fall av matallergi kan leda till livshotande reaktioner. Mathanteringen blir därför i dessa fall än mer avgörande för gästen. TVÅ SMÅ DRÖMMAR FRÅN TVÅ SOM VET VAD DE TALAR OM… TINA MATTSSON – GLUTENALLERGIKER 24 ÅR – FRISÖR Om Tina fick drömma: Jag önskar att folk som jobbar med mat, åtminstone kockarna, vore korrekt utbildade så de verkligen vet hur man hanterar olika matallergier. Gluten finns i så oerhört mycket mer än i det uppenbara, som i bröd och pasta. Man måste alltid skumma igenom ingredienserna till min mat och hantera min rätt vid sidan av alla andras – annars blir jag sjuk. Folk förstår inte att en liten makaron gör mig jättedålig tyvärr. SOPHIE STOLTZ – GLUTENINTOLERANT 25 ÅR – MARKNADSCHEF Om Sophie fick drömma: Det skulle vara toppen om alla kunde märka ut på menyerna med exempelvis G* för gluten och L* för laktos så vi slipper fråga tusen gånger om innehållet i olika rätter. Då vet jag att restaurangen är medveten kring hur viktigt det är med hanteringen av maten och vad gluten/laktos faktiskt är. Maten smakar mycket godare om jag slipper oroa mig för innehållet. BAKA, BAKA LITEN GLUTEN-/LAKTOSFRI KAKA … INGREDIENSER 250 g laktosfritt smör eller margarin, rumsvarmt. 1,5 dl strösocker. 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 400 g (6-7 dl) Finax Glutenfri Mjölmix alt. Lågproteinmix Fyllning: Fast hallonsylt eller hallonmarmelad GÖR SÅ HÄR … Sätt ugnen på 175º. Rör ihop smör och socker. Blanda i övriga ingredienser till en deg. Placera degbitarna i aluminiumformar. Gör en grop i mitten av degen. Lägg en klick hallonsylt i varje fördjupning. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Nöjesnytt Jönköping Bob Hund
Nöjesnytt Jönköping Den Svenska Björnstammen
Nöjesnytt Jönköping Studentliv
Nöjesnytt Jönköping Teknikprylar
Nöjesnytt Jönköping Orvar tycker till
Nöjesnytt Jönköping Citypuls
Nöjesnytt Jönköping Notiser
Nöjesnytt Jönköping Digilistan
Nöjesnytt Jönköping Recensioner
Nöjesnytt Jönköping Serier