Sommartidningen 2019 1
Avslappnat brygghäng - Nya krogtrenden Ät på skär
gårdskrog utan skyhöga priser och strama vita dukar. Det mer avslappnade och rustika skärgårdshaket är den nya skärgårdstrenden. Här har du guiden till skärgårdens ”popup-krogar”. TEXT AV LISA BERLIN. M 36 ånga restauranger i Stockholms skärgård har en hög nivå på maten och går under benämningen finkrog. Och visst är det lyxigt att unna sig ett besök på något av dessa ställen men ibland kan man vilja slinka in på något mer avslappnat popup-ställe, vilka inte alltid är lika lätta att navigera sig fram till. Men med vår guide finner du vägen till skärgårdens oslipade diamanter. De personliga haken har all charm man kan önska och stämningen är avslappnad. För att hitta till det kanske mest intressanta stället just nu bör du styra skutan mot BISTRO SÅGEN på Svartsö. Med en häftig hemmabyggd bar av återvunnet material, god mat direkt från grillen och en avslappnad familjär stämning gjorde de succé när de öppnade sommaren 2018. Av de sex öppna veckorna var fem fullbokade. Här händer alltid någonting utöver själva restaurangverksamheten, en traktor kommer åkandes och öns barn kommer springandes, kanske på glassjakt? - Stämningen är väldigt avspänd och familjär. Maten ska passa alla, från öluffare till streambåtåkare och barnfamiljer, med betoning på grillade varmrätter som ribbs och laxplanka. Atmosfären är rustik och väldigt ”layback”, som en folklig bistro, säger en av svartsöborna bakom Bistro Sågen, Cilla Heurlin. Hon och de andra öborna som driver bistron, Lena Salomonsson och Catarina Zederman, har sedan några år tillbaka tillagat färdigrätter i sitt kök på ön, som sålts i butiker i stan, på Waxholmsbåtarna och i skärgårdsbutiker. När försäljningen av färdigrätter gick ner under sommaren bestämde sig kockarna för att öppna en bistro i ett gammalt sågverk för att skapa sig jobb även om somrarna. – Vi har tänkt väldigt mycket återvinning när vi byggde bistron. Baren är byggd av sågens