019 1
LUNCH TEXT OCH BILD: REBECCA UNNERUD OCH THOMASHE
LSING NATURENS HUS D enna måndag i början av augusti kommer jag mitt i lunchruschen. Det är nästan fullsatt ute och även många inne som vill ta en paus från solen. Det är ett blandat klientel med såväl kostymnissar som strandklädda turister och allt däremellan. Menyn lockar och jag velar mellan helstekt kotlett med pepparsås, rostad potatis, broccoli och picklad morot och kryddbakad sej med couscous-tabbouleh, hummus och sotad citron. Det blir till slut köttet men när bordet bredvid får in fisken ångrar jag mig nästan, maten ser extremt instagramvänlig och god ut. Nu behöver jag inte vara orolig för kotletten smakar väldigt gott och tillbehören är perfekta till, inte minst den picklade moroten. Pepparsåsen är även den god och smakrik men det hade inte gjort något om det hade varit lite mindre eftersom köttet nästan dränks. Det är en oerhört generös portion vilket förstärks med salladsbuffén (bestående av rödbetor, coleslaw, grönsallad samt dressingar och bröd) så när jag tar en promenad hem är jag nästan jobbigt mätt. Kaffe ingår i priset men ingen kaka till så för den som inte blir mätt (?) finns det ett flertal smaskiga bakverk att köpa till. Naturens hus erbjuder vällagad mat där varje detalj är genomtänkt och där det alltid finns minst ett vegetariskt alternativ. Priset ligger på 119 kronor och just eftersom maten både är god och riklig och läget är så vackert är maten onekligen prisvärd. Att jag får vänta en kvart på min mat gör inget, en populär restaurang under sin mest intensiva timme blir förlåten för en sådan sak. RU CAZANOVA C asanova kommer från Karlstad, åtminstone när man talar om restaurangen som etablerade sig i Örebro tidigare i år. I Levels gamla lokaler mitt på Stortorgets norra del hittar du restaurangen som tack vare sitt flitiga användande av neonljus ofta ger intrycket av att vara en nattklubb. Så visst bjuder ljuset i delar av lokalen på en ovanlig miljö men vid vårt besök var det absolut inget negativt. Cazanova har inget salladsbord att plocka till sig av innan varmrätten, däremot serveras de maträtter vi beställer denna dag med en fräsch och varierad sallad direkt på tallriken. Vi pratar oliver, lök, grönsallad och fetaost i en trevlig blandning. Kollegan väljer stekt kummel medan jag fastnar för saffranskryddad laxpasta. Den stekta kummeln är god och har en fin konsistens men ett antal ben som återfinns i fiskbiten förtar en del av kollegans matglädje. Inga sådana problem med laxen där pastan är fint ”al dente” och såsen är härligt krämig. Saffranssmaken tenderar dock till att ta över lite väl mycket av smaken. Som efterrätt blir jag glad att se att det bjuds på något mer än den obligatoriska småkakan till kaffet. Här i form av någon slags mjuk kaka med vaniljkräm (fast det stod sås på skylten). Såsen är troligtvis av typen pulversås där man blandat ut den med för lite vätska, därav är den mer en kräm och därav återfinns också en del klumpar i den. Kakan smakade dock inte mycket så såsen/krämen behövdes. Kaffet var ingen höjdare alls. Slutsatsen är alltså helt okej lunch för 98 kronor. Varken mer eller mindre. TH 8 NOLLNITTON BILD: THOMASHELSING BILD: REBECCAUNNERUD