Buffé 1
Bjud in GER CA 24 SMÅ KORVAR 1 ½ kg skinkstek ½ k
g späck 4 tsk salt 2 vitlöksklyftor (rivna) 1 ½ dl kallt rött vin 3 tsk svartpeppar 1 msk hackad färsk rosmarin 1 msk hackad färsk salvia ca 5 meter grisfjälster GÖR SÅ HÄR: GRÖNKÅLSSOPPA MED PARMESAN Soppan är god i sig själv, men med ett par skivor korv i lyfter den lite extra. Så klart går det lika bra med en köpt färsk salsiccia om du inte vill göra egen. FÖR 4 PERSONER 400 g fryst hackad grönkål (ca 8 dl) 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 2 msk vetemjöl 1 dl torrt vitt vin 1 liter vatten 1 ½ grönsaksbuljongtärning finrivet skal av ½ citron 2 krm riven muskot 4 små korvar, gärna örtkryddad salsiccia (se receptet bredvid) parmesanost att hyvla över smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. 2. Fräs lök och vitlök i 2 msk smör i en kastrull utan att det tar färg,ca 2 minuter. Strö över mjölet. 3. Tillsätt vin och vatten, lite i taget, under omrörning. Tillsätt buljongtärning och grönkål. Koka upp och låt småkoka ca 5 minuter utan lock. 4. Mixa soppan med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt citronskal och muskot. Krydda med 1 krm salt och 2 krm peppar. 5. Stek korven i smör på låg värme, skär i skivor. Lägg korven i soppan vid servering och hyvla lite parmesanost över. Bjud gärna med rotfruktschips. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut vetemjölet till redningen mot majsstärkelse, utrörd i lite kallt vatten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett eller olja och mjölkproteinfritt ostalternativ eller uteslut osten. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Kontrollera buljongtärningen och korven för samtliga allergener. 1. Spola fj älstren väl med vatten. Lägg dem i rikligt med ljummet vatten minst 3 timmar. 2. Putsa och skär skinkstek och späck i små tärningar. Frys späcket minst 3 timmar och köttet ca 1 timme. Späcket ska vara genomfryst och köttet halvfryst. 3. Lägg alla delar till köttkvarnen i frysen minst 30 minuter innan köttet ska malas. 4. Montera ihop köttkvarnen, använd en grov hålskiva. 5. Blanda köttet med saltet. Mal kött och späck tillsammans. 6. Lägg det malda i en bunke till en hushållsmaskin med degkrok. Tillsätt vitlök, vin, peppar och örtkryddor.Blanda i maskinen ca 2 minuter, tills smeten håller ihop. 7. Montera korvhornet och kör fram korvsmeten till mynningen på hornet. 8. Trä på fj älstret och gör en knut längst ut, så nära korvhornets mynning som möjligt – ingen luft ska fi nnas i fj älstret. Egen korv – pyssligt men kul det är en del pyssel när man ska göra egen korv. Fjälster, det vill säga tarmen som smeten ska fyllas i, finns inte alltid i butik. Men fråga så kan butiken ofta ta hem. Var minst två personer när ni gör 10 B U F F É 1 1 • 201 4 korv. Det underlättar när smeten matas ut i fjälstret. För att hålla hygienen ska redskap och råvaror vara så kalla som möjligt. Kött och späck går också lättare att mala om det är halvfryst. 9. Håll i fj älstret mot hornet med ett löst grepp med ena handen. Mata ut smeten i fj älstret. Stoppa inte korven för hårt, då det är risk att den spricker vid stekning. 10. Bind med steksnöre eller snurra fj älstret ett par varv till ca 10 cm långa korvar. 11. Stek korven direkt eller frys in rå och stek vid servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Se Buff és matfi lm på hur du stoppar korv på ica.se/buff e. till värmande kalas i advent ÖRTKRYDDAD SALSICCIA Salsiccia är en italiensk korv gjord på fl äskkött som kryddas med vitlök, peppar och kryddor. Rotfruktschips Köp färdiga eller gör egna, se recept på ica.se.