Buffé 1
Baka snabbt! Picka bakpotatis runt om med en gaff
el. Lägg på hushållspapper på en tallrik. Baka i mikro på full effekt i 4 minuter. Vänd och fortsätt baka tills potatisen är mjuk, ca 4 minuter. Syrrornas bästa BAKAD POTATIS MED ÄPPLIG SKINKRÖRA Senap och pepparrot sätter smak på kesoröran. Den som inte tål valnötter kan få knaprighet i röran med rostade pumpakärnor i stället. FÖR 4 PERSONER 4 bakpotatisar 1 äpple (t ex aroma) 150 g rökt skinka i bit (gärna basturökt) 1 kruka gräslök 2 dl keso 2 dl turkisk yoghurt (10 %) 1 ½ msk riven pepparrot på tub 1 tsk fransk senap ½ dl hackade valnötter salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Stick några hål med en gaff el i potatisarna. Lägg dem på ett ugnsgaller. Baka dem 1–1½ timme (beroende på storlek) i mitten av ugnen. 3. Dela och kärna ur äpplet. Skär äpple och skinka i små tärningar. Finhacka gräslöken. 4. Blanda alla ingredienser i en bunke. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 5. Gör ett kryss på potatisens ovansida med en kniv och tryck ihop från sidorna. Bjud med skinkröran. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri keso och yoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt keso med mjölkfri färskost och yoghurt med Imat fraiche eller Sour supreme. 16 B U F F É 4 • 201 4 CANNELLONI MED RICOTTA, SVAMP & AJVAR Lyxiga pastarullar som täcks med en sås gjord på paprikaröran ajvar relish. FÖR 4 PERSONER 1 paket färska lasagneplattor (200 g) 2 vitlöksklyftor 300 g färska champinjoner 1 stor zucchini (ca 400 g) 1 ask ricottaost (ca 250 g) 2 dl crème fraiche 1 burk mild ajvar relish (ca 350 g) 1 dl riven ost rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala och hacka vitlöken. Skiva champinjonerna. Skär zucchinin i små tärningar. 3. Fräs vitlök, svamp och zucchini i 3 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter, eller tills det får färg. Krydda med 3 krm salt och 2 krm peppar. 4. Ta från värmen. Rör ner ricottan och hälften av crème fraichen. 5. Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (eller två mindre à 14 x 20 cm). 6. Rör ihop ajvar relish, resterande crème fraiche och 3 dl vatten. Häll såsen över rullarna. Strö över riven ost. 7. Ställ in i mitten av ugnen 25–30 minuter. 8. Servera gärna med haricots verts eller broccoli. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri pasta. Gör laktosfri: välj laktosfri färskost och crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt ricotta mot mjölkproteinfri färskost. Ersätt crème fraiche med Imat fraiche eller Sour supreme. Välj mjölkfritt ostalternativ att riva.Gör äggfri: välj äggfri pasta.