Buffé 1
Lunchkampen Så gjorde vi, Maria Gylfe berättar: »
Vi bestämde oss för att var och en skulle laga och bjuda på tio rätter var. För att få variation valdes sex matteman, och var och en var tvungen att laga minst en rätt ur varje: soppa, husmanskost, länder (Spanien, Amerika, Frankrike, Grekland och Kina), vegetariskt, under 300 kcal samt fisk och skaldjur. Den som stod för lunchen fixade med dukning och servering. Det kändes väldigt lyxigt att bara sätta sig och njuta när det var de andras tur. Efter lunchen betygsatte vi efter smak, utseende, pris samt om något fattades. När alla lagat och bjudit på tio rätter räknades poängen samman och en vinnare korades. Det blev Anna. Hon stod helt enkelt i en klass för sig!« ...lunchmat KÖTTSOPPA MED KLIMP Våga laga en värmande klassiker. Fullpoängare som imponerade på avdelning 61! GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten, buljongtärningar, lagerblad, soja och 2 tsk salt i en stor kastrull. 2. Lägg i högreven och låt sjuda under lock i ca 1½ timme,eller tills köttet är helt mört. 3. Klimp: Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet. Späd med mjölken, lite i taget. Låt småkoka under omrörning ca 5 minuter. 4. Ta från värmen och vispa i ägget. Tillsätt persilja, bittermandel och 1 krm salt. Låt smeten sjuda under omrörning ca 1 minut på låg värme (viktigt att det inte kokar). 5. Skölj en skål med vatten. Lägg i smeten. Låt svalna, ställ i kylen. 6. Skala och skär morot, kålrot, rotselleri och palsternacka i skivor. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och skär potatisen i bitar. FÖR 4 PERSONER 1½ liter vatten 2 köttbuljongtärningar 1 lagerblad 1 msk soja 500 g högrev i bit 1 morot 300 g kålrot 300 g rotselleri 1 palsternacka ½ purjolök 3 potatisar (ca 200 g) salt, svartpeppar KLIMP 2 msk smör 3 msk vetemjöl 2 ½ dl mjölk (3 %) 1 ägg ½ dl hackad persilja 2 bittermandlar (finrivna) 7. Tillsätt rotfrukterna i soppan.Låt småkoka ytterligare 15 minuter. 8. Ta upp köttet och tillsätt purjolöken, låt sjuda ca 5 minuter. 9. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i soppan. 10. Servera i djupa tallrikar. Lägg i en sked kall klimp. FÖR ALLA Gör glutenfri: uteslut klimp. Gör laktosfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj matfett och mjölk utan laktos. Gör mjölkproteinfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj mjölkproteinfritt matfett och byt mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen och uteslut klimp. B U F F É 4 • 201 4 17 Märgpipa! Hittar du märgpipa i butik, det vill säga nötbog med benet kvar, välj det i stället för högrev. Benet ger soppan extra must och smak.