Buffé 1
K öttbullsrecept i kokböcker innehåller ofta strö
bröd som utdrygning. Buff élabbet har testat hur det fungerar med andra stärkelserika råvaror som till exempel havregryn, potatismjöl och rivet färskt bröd. Slutsatsen är att en blandning av fi berberikade havregryn (berikade med vetekli) och potatismjöl ger bästa smak och konsistens. Den berikade varianten är bäst eftersom grynen är mindre; de blandar sig bättre med färsen och ger inte samma bismak av havregrynsgröt som vanliga havregryn. Köttbullar med ströbröd har en liten bismak av pappkartong. Ordet »utdrygning« kan associeras till kristid eller hungersnöd när man måste dryga ut färsen, men utdrygningen gör köttbullarna mjukare, saftigare och mer smakrika jämfört med om man gör dem på enbart köttfärs, lök och kryddor. Oavsett vilken utdrygning man väljer ska den blötas upp i vatten, grädde, mjölk, öl eller annan vätska för att kunna blandas bättre med färsen. Enbart grädde ger en lyxigt rund smak, fi n färg och frasig stekyta – det blir en riktig lyxbulle. KÖTTBULLEN bästa 18 B U F F É 4 • 201 4 Hur gör man egentligen den bästa köttbullen? Ströbröd eller havregryn, grädde eller vatten? Och ägg – är det verkligen nödvändigt? Buffélabbet har gett sig i kast med en svensk husmansälskling. Följ med när köttbullen hamnar under luppen – och i stekpannan. Text Anna K Sjögren Recept Sofi a Nilsson Testare Maria Andersson & Terese Segerström Foto Lennart Weibull En bulle under lupp Så fixar du! Receptet är testat och klart. Vänd blad och stek loss. BUFFÉLABBET