Buffé 1
Salt kaffekola starkt kaff e och 1 krm salt i en
stor kastrull. Koka upp, låt k ko a på medelvärme till 120°C, ca 25 minuter. Häll smeten i en form, ca 25 x 15 cm. Strö över flingsalt. Låt svalna i kyl och skär i 30–40 bitar. Förvara i kyl. Blanda 2 dl vispgrädde, 3 dl strösocker, 1 dl ljus sirap, 2 msk smör, ½ tsk vaniljpulver, 3 msk Nam, nam! Mycket sött och en nypa salt... Salt kaffekola eller raw food-inspirerade kokosbollar? Det blev en helt igenom julsöt curry den här gången. Fast med salta stänk! → Tipsa om stora och små knep i köket! Publicerade bidrag får »Vinterns söta« av systrarna Eisenman (Bonnier Fakta). Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Jenny Grimsgård NOISETTEPRALIN MED APELSIN Det är lite pyssligt att veta precis när smeten är lagom fast för att spritsas till t po par. Skurna bitar är enkl ra e att göra – och lika gott! DAJMBRÄCK MED TRANBÄR Hacka 100 g mörk choklad fi nt. Smält 2 ½ dl strösocker i en kastrull tills det är gyllene. Tillsätt 200 g rumsvarmt smör lite i taget under vispning. Vispa ner 2 krm salt och häll ut på en bakpappersklädd plåt. Strö över den hackade chokladen direkt och låt den smälta. Om det behövs, bred ut chokladen till ett jämnt lager. Strö över hackade torkade tranbär. Låt svalna i kyl. Bryt i bitar. LAKRITS- & HALLONBRÄCK Smält 400 g vit choklad över vattenbad. Rör i 150 g mjukt salt lakritsgodis i bitar och 150 g geléhallon. Häll ut på bakplåtspapper. Låt stelna och skär i bitar. Kokosbollar med lime Mixa 100 g valnötter, 2 dl riven kokos, 10 urkärnade dadlar eller fi kon, rivet skal och juice av 1 m li e och 2 ½ msk kokosolja. Forma till 25 bollar och rulla i riven o o o k k s ch limeskal. Smält 200 g mjö -lk choklad med apelsinsmak över vattenbad. Ta från värmen och blanda ner 200 g h sa selnöts r m. Låt k ä s etm en svalna i kyl ca 30 minuter, ed klicka smete in en spr mits t lly munstyc e.k Spritsa ca 15 små toppa pr å bakplåtspapper. Eller häll smeten i en a pappersklädd form. Låt svalna i k ley n. Skär i b k bitar. Förvara i kyl. Pudra med kakao. BRÄNDA MANDLAR Koka 4 dl strösocker och 2 dl vatten i en stor kastrull ca 5 minuter. Tillsätt ½ tsk röd hushållsfärg. Blanda ner 200 g skalade mandlar och rör runt tills sockret kristalliserar sig och fastnar runt mandlarna. Häll upp och sprid ut på bakplåtspapper. Låt svalna. CHOKLADFUDGE Blanda 3 dl vispgrädde, 3 dl strösocker, 1 msk smör och 1 msk sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125°C, ca 25 minuter. Rör om då och då. Rör ner 3 msk kakao och 1 krm salt. Häll smeten i en form (ca 25 x 10 cm). Låt stelna och skär i ca 20 bitar. HETA SESAMNÖTTER Lägg 200 g salta cashewnötter i en bunke. Ringla över 2 msk honung, 4 krm chiliflakes och ½ dl sesamfrön. Strö ut på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugn 175°C ca 15 minuter. Snacks! Missa inte Buff és inst agramtävling på temat julgodis, läs mer på sid 7. Söt s ushi Gör marsipansus mhi ed nougat och mandelmassa smaksatt med citron och rom. Pen a msl ö k pinnar! Recep pt å ica.se. ed m r choklad och strössla med rosafärgad kokos. Njut med