Buffé 1
Nytänk i grytan! OSSO BUCO Klassisk gryta som van
ligtvis görs på kalvlägg men som här blir fantastiskt god med tjocka spjäll. FÖR 4 PERSONER 1,2 kg tjocka revbensspjäll eller skivad kalvlägg 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 3 dl torrt vitt vin 4 färska timjankvistar 3 msk konc kalvfond 1 burk hela tomater (ca 400 g) 2 morötter 2 palsternackor 400 g rotselleri 1 dl hackad persilja smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala lök och vitlök. Dela och skiva löken. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och hacka dem grovt. 2. Skär spjället i skivor (mellan benen). Bryn dem i 2 msk smör i en stekpanna. Krydda med 3 krm salt och 2 krm peppar. Lägg över i en gryta. 3. Fräs lök och vitlök i stekpannan tills det är mjukt, ca 2 minuter. Tillsätt 2 dl vatten, koka upp och rör runt. Häll detta i grytan. 4. Tillsätt vin, timjan, kalvfond och hela tomater. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och sjud med lock 1½–2 timmar, tills köttet släpper från benet. 5. Skala under tiden rotfrukterna och skär dem i ca 3 cm stora tärningar. 6. Lyft upp köttet. Tillsätt rotfrukterna och koka utan lock ca 20 minuter, tills de är mjuka. Smaka ev av med salt och peppar. 7. Lägg tillbaka köttet i grytan. Strö över persiljan. Servera gärna med salladen (se separat recept). FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden för samtliga allergener. CITRUSSALLAD Kryddig apelsinsallad med amarettogrädde. FÖR 4 PERSONER 2 apelsiner 2 blodgrape ½ vaniljstång 2 dl vatten 1 dl strösocker 1 stjärnanis 1 kanelstång MANDELGRÄDDE 1 dl vispgrädde 1 msk florsocker ½ dl matyoghurt (10 %) 1 msk mandellikör av amarettotyp ½ krm vaniljpulver GÖR SÅ HÄR: 1. Skala apelsin och blodgrape med kniv, se till att få bort allt det vita, och skär fruktköttet i skivor. Lägg dem i en bunke. 2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med vatten, socker och kryddor. Låt koka upp. 3. Häll den varma lagen över citrusskivorna. Låt svalna. Ställ gärna i kylen över natten. 4. Mandelgrädde: Vispa grädde och fl orsocker fast. Rör ner yoghurt, likör och vaniljpulver. 5. Lägg frukten i en skål. Servera med mandelgrädde och gärna amarettikakor. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. AMARETTI Italienska mandelkakor. GER 14 KAKOR Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop 1 äggvita med 1 ½ dl strösocker. Blanda ner 1 msk mandellikör av amarettotyp och 3 dl mandelmjöl. Rör till en smet. Fukta händerna med kallt vatten och forma smeten till 14 bollar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter, kakorna ska vara lite sega i mitten när de är färdiga. Låt svalna. Pudra över lite fl orsocker före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. GARANTERAT! Fritt fram! Byt ut frukten i lagen mot hallon, lingon eller hjortron. Häll den varma lagen direkt över de frysta bären. Godaste kakan KRISPIG SALLAD MED GREMOLATADRESSING Gemsallad är som en mindre, smakrikare variant av isbergssallad. FÖR 4 PERSONER Rör ihop fi nrivet skal och färskpressad juice av 1 citron, 2 fi nrivna vitlöksklyftor, 1 ½ dl fi nhackad bladpersilja och ½ dl olivolja. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Strimla 1 ask färska sockerärter (ca 150 g). Skölj och ansa 2 gemsallad (ca 160 g). Fördela salladsbladen i en skål, strö över sockerärterna och ringla över dressingen. Hyvla ev över parmesanost. Servera direkt. FÖR ALLA Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ eller uteslut osten. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, eller uteslut osten.