Buffé 1
BESÖKET Kreativiteten är stor hos Bröderna Wikstr
öms då det gäller att ta fram nya lufttorkade köttprodukter. Här är några exempel på sådana som de har återkommande tillverkning av. Sopressa är namnet på en salami som görs i nordöstra Italien. På Gotland görs den dels med lammkött (bilden), dels med gris, då karré, skinka och sidfläsk som skärs för hand. Både lamm- och grissopressan är mycket smakrika, och i riktigt tunna skivor smälter de i munnen! Passar perfekt på små munsbitar men också på en skiva gott bröd! Lammrygg som luſt - torkas i 3 månader. Köttet kommer från gotländska lamm som går ute året runt och betar gräs. Passar bra på små munsbitar och som ett litet smakrikt köttinslag till grönt. Rosmarinpancetta är luſt torkat sidfläsk från svenska utegrisar. Det kryddas med rosmarin. Riktigt tunna skivor kan läggas på små munsbitar, lindas på grissinistänger och strimlas över sallader. SÅ ENKELT! Skivor av lammleverterrin med Gutedelikatessers Buff égurka... Går också bra med grov bakad pastej och smörgåsgurka! Coppa är fläskkarré som luſt torkas. För extra smak och karaktär marineras den i rödvin, rullas i kryddor och mjölksyras innan den luſt torkas. Passar också till munsbitar och till gröna rätter. BESÖKET: Br. Wikströms KREATIV LUSTA Salamino och salami från Wikströms är små korvar gjorda på utegående svenska grisar. Klassiska smaker, bland annat koriander. De små skivorna passar perfekt som tilltugg men är också goda till sallader och gröna rätter. Det har blivit höst. Vi åker några minuter söderut från Visby till Stafva gård. Här samsas en handfull små företag som satsar på hantverksmässig matproduktion. Dan Wikström, den äldre brodern i duon Wikströms som tillverkar lufttorkade köttprodukter, visar runt. Det bubblar mattankar ur honom; mycket handlar också om hållbar och hänsynsfull djurproduktion. Och så bjuder han på läckra munsbitar. 28 B U F F É 1 1 • 201 4 Svensk smak med gott mathantverk.