Buffé 1
INNEHÅLL November: NR 11 • 2014 Finns godare kött
bulle? Färs i allmänhet och köttbullar i synnerhet har hållit redaktionen lätt däst under en dryg månads tid. Labbet, med Terese och Maria i spetsen, har rullat och stekt så oset legat tungt. De har gått till botten med den köttiga bullen. Eller rättare sagt brutit ner den i dess minsta beståndsdelar och undersökt hur var och en av dessa påverkar slutresultatet. De började med att jämföra egenmalen färs med butiksmalen och Labbets godaste bulle… atmosfärpackad färs. Efter tre upplagningar kunde vi gå vidare med saltet, mjukgörande fyllnadsmedel, vätskan osv. Resultatet blev gott! Kolla in labbrapporten på sidan 18. Med viss ödmjukhet inför att väldigt många har sin klara uppfattning om hur en köttbulle ska smaka och vara i konsistens och yta utmanar vi alla att jämföra sina favoritbullar med Buff élabbets Bästa köttbulle! Mejla mig ditt recept så jämför vi. Enda kriteriet är att du måste utgå från en tioprocentig nötfärs (under 12 %) och att satsen ska räcka till fyra personer. Blir ditt recept publicerat i tidningen eller på ica.se/buff e får du en fi n kokbok av oss! Kom igen och rulla nu! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Skicka ditt bästa köttbullsrecept (med tioprocentig nötfärs) till tony.wallin@otw.se, eller Buff é, Bästa köttbullen, Box 3265, 10365 Stockholm. Psst, på tal om ... TRENDER & UNDERSÖKNINGAR Hur ser våra matvanor ut? Det frågar sig allt fler och allt oftare... Kollar man in Instagram och Facebook ser de goda ut, matvanorna alltså. Men när man läser alla matundersökningar så blir bilden lite kluven... Men vi vill mycket, kan man konstatera. Till exempel vill 6 av 10 äta mer vegetariskt (Hälsans kök). Och 72 procent vill laga mer mat hemma (Sifo/Philips). Hela 66 procent av befolkningen vill faktiskt dubbla sin fiskkonsumtion (Svensk fisk). Trots det minskar konsumtionen. Mer än bara vilja! När det gäller inköp av eko-produkter har vi dock gått från önskan till handling. Senaste mätningen på ICA visar att inköpen ökade med 62 procent jämfört med samma period förra året. Mjölk, bananer och tomater ökade mest. Till sist kan vi konstatera att choklad toppar svenskarnas mellisval (hela 67 procent) den senaste månaden, enligt Nielsens Global Snacking Reporter. Fast på frågan vad vi egentligen vill äta till mellis så hamnade färsk frukt överst! ILLUSTRATION: IRINA RÖNNSKOG 5 8 15 18 23 24 26 34 36 39 35 recept Spaning i november Foodtrucksen kryddar städerna. Tävla med julgodis. Raw food-trend. Svenskarnas fi kafavoriter. Årets glöggnyheter. Nudlar på krogen. Advent i stallet Fylld lumpe. Grönkålssoppa med parmesan. Örtkryddad salsiccia. Saff ranskrans med äpple och mandel. Lunchkampen! Bakad potatis med äpplig skinkröra. Cannelloni med ricotta, svamp & ajvar. Köttsoppa med klimp. Bästa köttbullen Buff élabbet testar – och presenterar receptet på bästa köttbullen. Linas curry Dajmbräck med tranbär. Salt kaff ekola. Lakrits- och hallonbräck. Söt sushi. Noisettepralin. Limebollar. Brända mandlar. Chokladfudge. Heta sesamnötter. Italienskt i helgen Osso buco. Gremolatasallad. Citrussallad med mandelgrädde. Amaretti – italienska mandelkakor. Besöket: charkträff Brysselsnacks. Saff ransgravad torskrygg med pancetta. Rosmarinrostad potatis med isterband & sött. Palsternackschips med kallrökt bog & kex. Tio snabba vardagsrätter Pasta pronto. Sardellgnocchi. Plättar med sötpotatis. Tortillapizza. Lax med currymajo. Bakad lammgryta. Veggocurry. Citruskyckling. Parisare. Mangoglass. Knäck koden Knäckbräck. Baka med bönor! Kryddig kaka med lingonfrosting. Tävla och vinn matpengar. t t o LISELOTTE FORSLIN bjuder på tio vardagsfavoriter. ! Hett v g s a da Tävla om 50 matcheckar sidan 39 e G d ä MSC r a r r Eko