Buffé 1
SAFFRANSGRAVAD TORSKRYGG MED PANCETTA Enkel tilla
gning som dock kräver framförhållning! FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) / CA 20 BITAR 2 bitar fryst torskryggfilé à 140 g 1 paket saffran (½ g) 1 ½ msk salt 1 msk strösocker 70 g skivad pancetta, culatello eller coppa 20 bitar milda knäckesticks dillvippor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Tina torskbitarna. Torka dem torra. 2. Blanda saff ran, salt och socker. Gnid in torskfi léerna med blandningen. Lägg i kylen ett dygn. 3. Skär fi léerna i tunna skivor. Lägg 2–3 skivor på varje knäckesticks. Dela köttskivorna i mindre bitar. Rulla ihop små rosor och lägg på fi skbitarna. Garnera med dillvippor. Gotländska smaker: Litet företag men stor kreativitet. Ett rejält provkök är bra att ha tillgång till när nya idéer poppar upp! Stafva saff ran, Wikströms rosmarinpancetta och nyfi skad östersjötorsk. ROSMARINROSTAD POTATIS MED ISTERBAND & SÖTT Spännande treenighet: syrligt isterband, sötsyrlig chutney och rosmarinpotatis! FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) / CA 20 BITAR 2 isterband (ca 300 g) 500 g små avlånga potatisar (t ex sparrispotatis, ratte eller amandine) 3–4 kvistar färsk rosmarin 1 dl mango chutney olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Skär potatisen i 1–2 cm tjocka skivor, ska bli ca 20 stycken. 2. Råstek potatisen i rikligt med olivolja och rosmarin tills den är mjuk och fått fi n färg. Låt rinna av på hushållspapper. 3. Skär isterbanden i ca 20 bitar.Stek dem i olja tills snittytan blivit knaprig. 4. Låt rinna av på tjockt hushållspapper. 5. Lägg potatisskivorna på ett fat. Strö över lite fl ingsalt. Klicka på chutneyn och lägg en bit isterband på toppen. Gotländska smaker: gotländsk potatis. Widergrens morotsmarmelad, Wikströms lammisterband och PALSTERNACKSCHIPS MED KALLRÖKT BOG & KEX Sköna kontraster! Kan läggas på spröda tunnbrödschips. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) / CA 20 BITAR 70 g kallrökt bogkött i bit 1 påse tunnbrödschips (200 g) eller tunna knäckesticks 2–3 palsternackor rapsolja flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Skala och hyvla palsternackorna tunt på längden med mandolin eller osthyvel. 3. Sprid ut skivorna på en bakpappersklädd plåt och pensla båda sidor med olja. Strö över fl ingsalt. 4. Sätt in i mitten av ugnen 10–15 minuter. 5. Skär köttet i tunna skivor och dela i mindre bitar. Bryt tunnbrödschipsen i ca 20 bitar. 6. Fördela köttskivor och palsternackschips på tunnbrödschipsen. Gotländska smaker: Wikströms luſt torkade, lättrökta bog. Lokalproducerade palsternackor. Fler goda recept på snittar och glöggtilltugg, se ica.se/buff e. »Utegrisarna som får äta gräs får helt andra fettsyror som ger helt andra smaker när köttet lufttorkas. Kosten har större betydelse än rasen!« DAN WIKSTRÖM 30 B U F F É 1 1 • 201 4 plock! Gott fler tips på munsbitar på ica.se/buff é.