Buffé 1
Knäckskola Så enkelt KNÄCK BRÄCKET Ta ett nytt gr
epp på knäcken. Häll ut smeten som ett bräck i stället för att dutta med små formar. Sätt smak, antingen i smeten eller toppa bräcket med ett strössel. Med en digital termometer har du full koll på koket. Ju högre temperatur, desto hårdare blir knäcken. Recept Sofi a Nilsson Foto Lennart Weibull KNÄCKBRÄCK (GRUNDRECEPT) Blanda, koka och häll ut. Knäck på lätt sätt! Gör så här: 1. Blanda 3 dl vispgrädde, 3 dl ljus sirap, 3 dl strösocker och 60 g smör i en stor tjockbottnad kastrull. 2. Koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme till 130 °C, ca 25 minuter. Rör om då och då. Tillsätt ev smaksättare, se tips. 3. Häll upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över ev topping, se tips. Låt svalna och bryt i bitar. Förvara i kyl eller frys. 36 B U F F É 1 1 • 201 4 Topping KOKOS & LIME Strö över 2 dl riven kokos och rivet skal av 1 lime direkt när smeten hällts ut. NÖTTER & FRÖN Strö över 2 dl hackade nötter eller frön (t ex sötmandel, jordnötter, pistaschnötter, solrosfrön, pumpakärnor) direkt när smeten hällts ut. Smaksättare Välj någon av följande smaksättningar. LAKRITS & CITRON Blanda i 2 msk lakritspulver och finrivet skal av 1 citron precis när smeten kokat klart. MINT & CHOKLAD Blanda i 4 msk kakao och 3–4 droppar pepparmintsolja precis när smeten kokat klart. Klubba Häll smeten i små strutar av bakplåtspapper, stick i pinnar.