Buffé 1
Tips! För att det ska gå enkelt att äta, vira ett
smörpapper runt rullen och dela den i två delar med en kniv. Wraps på norskt vis LUMPE MED KYCKLING OCH LAX Lumpe är ett klassiskt norskt tunnbröd med kokt potatis i degen. Fyll med lax eller kyckling. å platser är lika rogivande som ett stall. Inte minst i adventstid. Kanske har snön och kylan lagt sig utanför de frostrosiga fönstren, men inne i spiltan sprider hästarna en skön värme kring sig. Anna och Niclas Albinsson överraskar sina vuxna barn, Elin och Clara, med en adventslunch i det lilla stallet på gården i Östergötland. Några dagar i förväg har de stoppat egen salsiccia med rosmarin och salvia. Korven bjuds i en ångande varm grönkålssoppa. På förmiddagen steker Niclas de annorlunda tunnbröden, bakade på norskt vis med kokt kall potatis i degen. Lumpe, som bröden kallas, rullas sedan till matiga wraps, några med lax, andra med kyckling. Ett maffigt saffransfika avslutar lunchen. Vem tackar nej till en gyllene krans fylld med äpplen, mandlar och mandelmassa? Det skulle i så fall vara de två hästarna. Hades och Ulysse tar kalaset med ro och tuggar lugnt vidare på höet. Möjligtvis kastar de en och annan längtansfull blick mot fatet med kanderade kokosäpplen. F GER 8 LUMPE 400 g kokt kall potatis 1 ¼ dl vetemjöl salt GÖR SÅ HÄR: 1. Pressa potatisen genom en potatispress. Blanda med mjöl och 1 tsk salt i en bunke. Arbeta ihop till en smidig deg. 2. Forma degen till en rulle och dela i 8 delar, kavla ut varje del till en tunn rund kaka,ca 20 cm i diameter. 3. Grädda i en torr gjutjärnspanna tills kakorna får fin färg, 1–2 minuter per sida. 4. Lägg bröden under bakduk så de håller sig mjuka medan de svalnar. 5. Fyll bröden med antingen lax eller kyckling. LAXFYLLNING GER 8 RULLAR Rör ihop 1 dl matyoghurt (10 %), 1 dl färskost av philadelphiatyp, ½ finhackad rödlök, 1 msk finhackad gräslök, ½ krm salt och ½ krm peppar. Fördela romansallad, 8 skivor rökt eller gravad lax och röran i mitten av bröden. Rulla ihop och toppa med dill. KYCKLINGFYLLNING GER 8 RULLAR Skär 2 stekta kycklingfiléer i skivor eller ta 300 g grillad kyckling. Rör ihop 2 dl färskost av philadelphiatyp, ½–1 dl riven färsk pepparrot, 1 msk finhackad persilja, ½ krm salt och ½ krm peppar. Fördela romansallad, kyckling och röra i mitten av bröden och rulla ihop. FÖR ALLA Lumpe: Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten. Laxfyllning: Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt och färskost. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfri färskost. Kycklingfyllning: Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri färskost. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri färskost. B U F F É 1 1 • 201 4 9