NG Gbg 1
Krog STOCKHOLM OPERAKÄLLAREN ÖPPNAR I NY REGI Den
nya kökschefen Viktor Westerlind öppnar dörrarna till matsalen. EFTER MÅNGA ÅRS arbete på stjärnkrogar så som F12, Frantzén och Aira har Viktor Westerlind tagit över som högsta ansvarig för Operakällarens Matsal. Krogen går därmed in i en ny fas vilket kommer att synas både på tallriken och i matsalen. – För mig är det viktigt att bevara Operakällarens historia och dna, samtidigt som jag vill göra det på ett nytänkande sätt. Det kommer att bli visuella förändringar i restaurangen men först och främst kommer förändringen att synas på menyn och på tallriken. Det blir mer fokus på nordiska råvaror vilket är otroligt viktigt för mig, säger Viktor Westerlind. MENYN BESTÅR TILL en stor del av det franska köket men med tydliga inslag av svenska råvaror. Gäster kommer även att kunna avnjuta Tore Wretmans klassiker i ny tappning, så som ”Crème Ninon” & Terrine på ekologisk Foie Gras med vindruvor från Vreta Kloster. EN AVSMAKNINGSMENY LIGGER på från 1 500 kronor medan à la carte finns från 400 kronor. KROGNYHETER Roliga restaurangnyheter från vårt avlånga land. TEXT: PELLE TAMLEHT STOCKHOLM BRASSERIET BLIR DI SOTTO Restaurangen under Kungliga Operan har fått nytt namn och koncept. DET NYA NAMNET på tidigare Brasseriet är di Sotto. Namnet betyder ner på italienska och syftar på att restaurangen ligger en trappa ner från Kungliga Operans scener. Menyn består av modern italiensk kokkonst kombinerat med svenska råvaror och innehåller alltifrån fjällröding till rustika pastarätter. STOCKHOLM SÅ BLIR PONTUS FRITHIOFS NYA LYXKROG Hämtar gästerna med Rolls-Royce. LA TOUR ÄR den första krog av fine dining-karaktär som Pontus Frithiof och sparringpartnern Mario E. Moroni öppnar sedan 2007 då Pontus in the Greenhouse stängde. Krogen ligger på våning 23 i DN-skrapan och ambitionerna är precis som läget minst sagt höga. – La Tour är summan av våra erfarenheter och kärlek till matlagning i absolut världsklass. Jag är helt säker på att gästerna kommer bli överväldigade av maten, drycken, servicen och miljön. Vi har lyckats skapa en upplevelse som inte finns att hitta någon annanstans, säger Pontus Frithiof. 84 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2021 MATKONCEPTET HÄMTAR INSPIRATION från europeiska kök med tonvikt på det franska. Kökschef är Michael Spiridon som tidigare bland annat har jobbat för den trestjärnige franske krögaren Michel Bras, och vinlistan är handplockad av tidigare nämnda Moroni. FÖR DE GÄSTER som vill fånga hela essensen av restaurangen erbjuds även tjänsten The Unicorn. Upplevelsen kan bokas för upp till sex personer och består av en middagsmeny med mer än ett dussin rätter med utvalda viner. I tjänsten ingår hämtning och lämning inom Storstockholm med Rolls-Royce eller Porsche. La Tour ligger på Rålambsvägen 17 och har öppet torsdag och fredag mellan 11.30-14.00 samt 17-23. STOCKHOLM ÅRSTAVIKEN FÅR NY UTESERVERING Den nya krogen Rackarbacken Terrass smygöppnar nu i höst, men har redan tillstånd för ytterligare två säsonger. BAKOM DEN NYA restaurangen, som ligger precis vid Årstalundens Båtklubb, ligger Micke Hörlin och Alexandra Ziliaskoudis. Duon har tidigare inte drivit krog, men är båda entreprenörer. Krogen kommer inte att ha några sittplatser inomhus, men desto fler på det trädäck som just nu färdigställs vid Rackarbackens fot. Totalt cirka 70 personer ska detta rymma. RACKARBACKEN TERRASS ÖPPNADE i slutet av augusti och håller öppet en bit in i oktober.