Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg Def Leppard
Nöjesnytt Helsingborg Yohio
Nöjesnytt Helsingborg Håkan Hellström
Nöjesnytt Helsingborg Krogprofilen
CAFÉ PROFIL MÅNADENS MAJ Koppi på Norra Storgatan
är ett av Helsingborgs mest populära caféer och alltid mer eller mindre fullsatt. Men Koppi är så mycket mer än “bara” ett café; det är även ett rosteri som rostar och säljer kaffe till kaffebarer, restauranger och privatpersoner runt om i världen. ANNE LUNELL PÅ KOPPI S venskar är näst efter Finländare det folk som dricker mest kaffe i världen. Men det är få av oss som funderar på vad vi verkligen har i koppen. – Även om kaffe är något många av oss dricker varje dag, ofta flera gånger om dagen, är det en ganska förbisedd produkt. Men vi märker att allt fler börjar intressera sig för vad det är de egentligen dricker, säger Anne Lunell, som är en av ägarna till Koppi, Helsingborgs enda microrosteri. ÖKAT KAFFEINTRESSE Anne Lunell är född i Lund och uppvuxen i Helsingborg. Tillsammans med sin sambo Charles Nystrand driver hon Koppi sedan 2007. När de startade var det endast tre eller fyra kaféer i Sverige som rostade sitt eget kaffe, idag har det talet flerdubblats. – Vi märker absolut av ett ökat kaffeintresse bland våra gäster. Många är intresserade och ställer frågor om vart kaffet kommer ifrån och de köper även med sig kaffe och utrustning hem, säger Anne. TVÅFALDIG NORDISK MÄSTARE Varken Anne eller Charles är några nykomlingar i kaffevärlden. 2005 vann Charles Barista Cup och året därpå vann Anne samma titel. 2006 kom hon på fjärde plats i World Barista Championship. Som om detta inte vore nog, kan Anne även titulera sig tvåfaldig nordisk mästare. Men hur kom det sig att hon valde att arbeta med just kaffe? – Min tanke från början var att läsa medicin, men jag halkade in i kaffevärlden och sedan gick allt väldigt snabbt, säger Anne och skrattar. Koppi har sedan starten serverat “Dagens kaffe”, kaffe som är bryggt av Koppis olika kaffesorter från de gårdar de samarbetar med i Centralamerika och Östafrika. Detta är också det som största delen av gästerna beställer. – Dagens kaffe ger våra gäster chansen att prova på något nytt. Vi märker också att det ökar intresset då man får en historia om kaffet man dricker, säger Anne. 16 | nöjesnytt DET FYSISKA MÖTET VIKTIGT Sedan 2008 har Koppi gjort inköpsresor till Costa Rica, Panama, Etiopien och Kenya. Vid varje resa väljer de ut de bästa lotterna från årets skörd. Under sin senaste resa till Etiopien och Kenya provade Anne hundratals olika kaffesorter och valde ut de fyra bästa. Dessa kaffesorter kommer, förutom att serveras på Koppi, även att finnas på några av världens bästa kaffebarer och stjärnrestauranger. Det är inte vanligt att mindre rosterier besöker de gårdar och producenter som de beställer kaffet från, men för Koppi är det ett måste: FÖR OSS ÄR DET FYSISKAMÖTET MED PRODUCENTEN MYCKET VIKTIGT; MAN BLIR VÖRDNADSFULL OCH ÖDMJUK OCH FÅR MER RESPEKTOCH KUNSKAP BÅDE FÖR KAFFET OCH FÖR PRODUKTIONEN I SIN HELHET. Att få träffa familjerna, äta middag tillammans och lära känna dem, samtidigt som man ges möjlighet att lära sig mer om kaffeproduktionen är fantastiskt, säger Anne. 800 AROMÄMNEN Precis som att vin smakar olika beroende på vilka druvor de är gjorda på, är alla kaffebönor olika, vilket också påverkar smaken på det färdiga kaffet. – Hur kaffet smakar beror på många faktorer; var det är odlat, på vilken höjd, underart, territorier, hur bönorna har processats, och naturligtvis på rostningen. Det är det här vi tycker är mest spännande och vill dela med oss av till våra gäster på Koppi och rosteriets kunder runt om i världen, säger Anne. Kaffe har upp till 800 olika aromämnen, vilket gör det svårt att urskilja enskilda komponenter då man blir överrumplad av de många olika dofterna på en och samma gång. Detta kan också vara en anledning till att man får lukta på kaffe för att “rensa luktsinnet” då man provar parfym. Kaffe är också en färskvara; orostade bönor har en hållbarhet på upp till nio månader, medan rostat kaffe helst ska förbrukas inom två veckor för att smaken inte ska ändras. FILIAL I STOCKHOLM Efter snart sex år i Helsingborg är det dags att stockholmarna också får ta del av Koppis egenrostade kaffe. Om en månad öppnar Koppi en kaffebar på Åsögatan i Stockholm. De har även inlett ett samarbete med gourmetrestaurangen Bror i Köpenhamn, som drivs av två kockar från den välrenommerade Guide Michelinrestaurangen Noma. – Noma gjorde ett gästspel på Gastro här i Helsingborg för ungefär två år sedan och i samband med det besökte de Koppi. När de fick se att vi hade eget rosteri blev de alldeles till sig och ville att vi skulle börja leverera kaffe till dem, säger Anne. En framgångssaga, med andra ord, och i framtiden är det inte omöjligt att Koppi kan komma att få fler filialer: – Vi får allt fler kunder och tanken är ju att vi ska fortsätta växa, avslutar Anne. ■ TEXT: LOVISA FREDRIKSSON FOTO: KRISTOFFER GRANATH
Nöjesnytt Helsingborg Ålgården
Nöjesnytt Helsingborg Mode
Nöjesnytt Helsingborg Trend
Nöjesnytt Helsingborg Bara bad
Nöjesnytt Helsingborg Solglasögon
Nöjesnytt Helsingborg Barcelonas bästa barer
Nöjesnytt Helsingborg Presenttips
Nöjesnytt Helsingborg Grilla
Nöjesnytt Helsingborg Nya exklusiva viner
Nöjesnytt Helsingborg Teknikprylar
Nöjesnytt Helsingborg HIF profilen - Daniel Anders
son
Nöjesnytt Helsingborg Digilistan, Recensioner & Fi
lmkoll
Nöjesnytt Helsingborg Serier