Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg Def Leppard
Nöjesnytt Helsingborg Yohio
Nöjesnytt Helsingborg Håkan Hellström
Nöjesnytt Helsingborg Krogprofilen
Nöjesnytt Helsingborg Ålgården Anki Danielsen satt
och filosoferade framför datorn en dag och när hon var inne på “Blocket” hittade hon en affärsrörelse i Helsingborg som var till salu. En delikatessbutik, den hade passat mig perfekt tänkte Anki, som då jobbade som ansvarig för delikatessen på Ica Kvantum i Lund. att åka och titta på butiken. Sagt och gjort, hon kontaktade mäklaren och de träffades i butiken. Direkt när hon kom in i butiken kändes det helt rätt, dåvarande ägarens utbud av varor var väl inte mycket att hurra för, men butiken hade den rätta känslan och det var det viktigaste. Den 17 november 2012 tog så de nya butiksägarna Anki och Tommy över verksamheten på Ålgränden 3 i Helsingborg, fyllda av både idéer och inspiration. A Den mångåriga erfarenhet och den kunskap som Anki hade med sig från sitt tidigare jobb underlättade verkligen när butikens sortiment skulle bytas ut och förnyas. Det fanns ingen genomgående tanke kring utbudet, något som Anki bestämde sig för att ändra på. Allt som såldes skulle vara av yppersta kvalitet och om möjligt även närproducerat. En annan viktig faktor var att varorna skulle var unika, man skulle alltså inte kunna gå in i vilken livsmedelsbutik som helst och köpa samma ost eller skinka. Anki började sondera terrängen och hittade producenter som likt henne hade satsat på exklusivitet och kvalitet framför kvantitet. Hennes kontaktnät med kvalitetsinriktade producenter har gjort att utbudet i butiken i många fall är unikt i Helsingborg vilket var en av Ankis målsättningar när hon tog över butiken. Närproducerat och närodlat är ju ord som de flesta butikskedjor använder sig av för att skapa en image. För Ankis del har hon tagit orden på fullaste allvar och lägger ner mycket tid på att hitta lokala producenter som lever upp till hennes krav på kvalitet och smak. nki hade en stark passion för det här med delikatesser och mat med kvalitet. Kunskapen hade hon, men det var Ankis man, Tommy Danielsen, som övertygade henne OST & DELIKATESSER – SATSAR PÅ KVALITET FRAMFÖR KVANTITET – Det är mycket som ska uppfyllas innan vi säljer varorna i vår butik och vad gäller vissa varor finns det ingen på hemmaplan som uppfyller kraven. En del ostar, med undantag för vissa mögelostar, har så lång tradition i de olika distrikten de kommer från att det är svårt att hitta någon motsvarighet i Sverige. Traditionella ostrecept i kombination med speciell lagring gör det svårt att hitta lokalproducerat med samma exklusiva smak och vad gäller ost är Franska ostar rikligt representerade i vårt utbud. Vi har dock lagt till en del närproducerade mögelostar i vårt sortiment och just mögelostar verkar vara de ostar som går att framställa lokalt med rätt smak och god kvalitet. Charkuterivarorna kommer mestadels från leverantörer i Italien och Spanien. Bland de närproducerade varor som Anki lagt till i sitt sortiment bör nämnas produkter från Sövde Musteri där just Sövde Äppelglögg blev något av en storsäljare i julas. Vi sålde slut på glöggen ganska snabbt och vi hade svårt att möta efterfrågan. Inför kommande jul ska vi beställa hem betydligt mer. Vad gäller ost så har vi några närproducerade i vårt sortiment som mycket väl kan nämnas i samma andetag som de mer etablerade utländska, Boltjärn Blå, Hyby Blå och Nyrups Estelle är några exempel. En nyhet jag varmt rekommenderar är en marmelad från Lindhags i Småland som är helt fantastisk i smaken, berättar Anki. Den 17 november förra året tog ni över verksamheten, hur har det gått för er detta knappa halvår, blev det som ni förväntade er? – Både jag och Tommy ville satsa helhjärtat på detta och vi räknade på förhand med att, det till att börja med i alla fall, skulle bli långa dagar och mycket arbete. Vi tog som sagt över butiken en månad innan jul och då julen är en av de högtider när folk spenderar som mest ville vi gärna vara klara till julruschen. Det flöt på ganska bra, vi fick ihop ett bra sortiment och tillströmningen av kunder ökade efterhand. Vi började även göra julpresentkorgar utan att egentligen på förhand veta hur stor efterfrågan det skulle bli. Presentkorgarna innehöll ett urval av de produkter vi hade i butiken och innan jul var efterfrågan så stor att vi i stort sett jobbade dygnet runt för att klara alla beställningar. Visst var det jobbigt, men samtidigt fantastiskt kul och det bästa av allt var ju att man jobbade åt sig själv. Catering är en annan del i vår verksamhet och även detta har fungerat långt över våra förväntningar, säger Anki med ett leende. Vad tror du själv är största anledning till er framgång med butiken? – Dels så tror vi helhjärtat på våra produkter, vi säljer ingenting som innehåller onödiga eller olämpliga tillsatser. Jag tror även våra kunder upplever att vi har bra koll på vårt sortiment. Sen tror jag också det beror på hur vi bemöter kunderna, att du får en bra känsla och upplevelse när du går in i butiken. Just det här med känslan är viktig för mig, jag försöker förmedla den känslan jag själv fick första gången jag kom in i butiken till mina kunder även om jag då fick använda lite fantasi med tanke på det torftiga utbudet butiken hade, avslutar Anki. ■ TEXT & FOTO: JOHNNY HANSEN 18 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg Mode
Nöjesnytt Helsingborg Trend
Nöjesnytt Helsingborg Bara bad
Nöjesnytt Helsingborg Solglasögon
Nöjesnytt Helsingborg Barcelonas bästa barer
Nöjesnytt Helsingborg Presenttips
Nöjesnytt Helsingborg Grilla
Nöjesnytt Helsingborg Nya exklusiva viner
Nöjesnytt Helsingborg Teknikprylar
Nöjesnytt Helsingborg HIF profilen - Daniel Anders
son
Nöjesnytt Helsingborg Digilistan, Recensioner & Fi
lmkoll
Nöjesnytt Helsingborg Serier