Buffé 1
Midsommar Sångerskan Jessica Folcker Heckscher oc
h hennes Daniel i sällskap av midsommarstången. KARDEMUMMAKAKA MED PÄRON En saftig kaka med mixade mandlar och karamelliserade päron. Perfekt efter dansen runt midsommarstången. GER 8 BITAR 3 päron 25 g + 200 g rumsvarmt smör 1 msk + 1 3/4 dl socker 100 g sötmandel 3 ägg 1 3/4 dl vetemjöl 1 1/2 msk bakpulver 2 tsk stött kardemumma smör och mjöl till formen ev florsocker och ätbara blommor till garnering (t ex violer och lavendel) Innanför den saftiga kardemummakakan gömmer sig söta päron. Garnera den gärna med ätbara sommarblomster. Martin har här valt violer. RABARBERCHUTNEY Storfavorit till ostbricka men även till en het lammgryta. GER 8 DL 600 g rabarber 2 rödlökar 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 4 dl socker 1 msk färskriven inge fära Ostar från Halltorps mejeri utanför Trollhättan ystade på opastöriserad ekologisk getmjölk från gårdens sjuttio mjölkgetter. Bilden visar camembertliknande Julia, Herta, som är en lagrad färskost, och slutligen Vit Caprin, en halvhård vitmögelost och kanske den mest kända svenska getosten. salt, nymalen svart peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 2. Lägg alla ingredienser i en kastrull tillsammans med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 3. Koka upp och låt småkoka utan lock ca 20 minuter. Rör då och då. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Sätt på ett lock. Förvara i kylen. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. På ICA.se/buffe hittar du körschema för årets midsommarmeny. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 11 GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. 3. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. 4. Smält 25 g smör i en stekpanna. När smöret har tystnat, tillsätt 1 msk socker och päronklyftorna. Fräs dem ca 10 minuter under omrörning, tills de blir gyllene och börjar mjukna. Låt svalna. 5. Mixa mandeln fint i matberedare eller mal den i en mandelkvarn. 6. Vispa ihop resten av smöret och sockret, gärna med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget. 7. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smörblandningen. 8. Häll smeten i formen. Fördela päronen över smeten. 9. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Stick ner en provsticka mitt i kakan, när den är torr är kakan färdig. Låt svalna helt. 10. Pudra gärna över florsocker och garnera med ätbara blommor vid servering. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. …och så något sött