Buffé 1
HÄR ÄR VINNARNA! Tårttävlingen Godistårta med dai
mgrädde och jordgubbar, vuxenchoklad med hallonmousse eller frisk flädermousse på mandelbotten ... När Buffés läsare tävlade om bästa sommartårtan blev slutresultatet tre lika goda som vackra tårtor till midsommar eller vilket annat sommarkalas som helst. RECEPT SARA MARTEUS, MONA SHIRDEL & LINNEA ERIKSSON UPPLAGNING & STYLING TOVE NILSSON FOTO EVA HILDÉN SMITH KOLADRÖM MED DAIMGRÄDDE OCH JORDGUBBAR Rena godistårtan! För en mer vuxen smak tipsar Sara om att marinera jordgubbarna i apelsinskal och lite apelsinjuice. Eller varför inte apelsinlikör? GER 8–10 BITAR 1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g) 150 g smör 300 g digestivekex 1 liter jordgubbar 1 1/2 dubbeldaim (à 56 g) 3 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. 2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt. 3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. 4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. 5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. 6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering. 7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen. VINNARE AV 10 000 KR I MATCHECKAR: SARA MARTEUS Ålder: 32 år. Bor: Motala. Familj: Pojkvän, mamma, pappa och hunden Kasper. Gör: Just börjat frilansa som matskribent. Bäst med min tårta: Den är enkel att göra med smaker som flirtar med både barn och vuxna. Jordgubbar och kola är en hit! Så firar jag midsommar: I mina föräldrars sommarstuga på Östgötaslätten med allmogedans kring midsommarstången, grillfest och tårtfika så klart. TIPS! VARIERA TÅRTAN I stället för att koka kolasås själv kan man blanda färdig kolasås på tub med grädde, crème fraiche eller matyoghurt, beroende på hur pass sött och fett man vill ha det, och använda all daim till garnering. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 13 Förstapris!