Buffé 1
FLÄDERMOUSSETÅRTA MED JORDGUBBSGELÉ Många moment
men inget som är svårt! Gör helst tårtan en dag i förväg, då blir den som godast. GER 8–10 BITAR 1 1/2 dl sötmandel (ca 100 g) 3 äggvitor 1 1/2 dl socker 1/2 liter jordgubbar smör till formen ev ätbara blommor till garnering FLÄDERMOUSSE 2 gelatinblad 3 äggulor 1 dl socker 1/2 tsk vaniljsocker 1/2 dl konc fläderblomssaft 1 dl vispgrädde 2 dl crème fraiche finrivet skal från 1 citron JORDGUBBSGELÉ 3 gelatinblad 1 1/2 dl vatten 1 dl konc fläderblomssaft 1 msk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. 2. Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln. 3. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna. 4. Flädermousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. 5. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. 6. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta. 7. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal. 8. Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar. 9. Jordgubbs- och flädergelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. 10. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna. 11. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat. Hit kan förberedas. 12. Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktos fri vispgrädde, matfett och crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havre baserad gräddersättning och ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme eller Yosa Havre fraiche. Ersätt smör med mjölkfritt matfett. Innehåller ägg. VINNARE AV 2 500 KR I MATCHECKAR: LINNEA ERIKSSON, 18 ÅR, VRETA KLOSTER »Det bästa med min tårta är att den är både frisk och syrlig samtidigt som den är söt. Dessutom är den en fröjd för ögat!« BUFFÉ 6 –7 • 2 012 15 Andrapris!