Buffé 1
Bästa målet i tevesoffan… Glenns vinnande EM-mack
or! Första halvlek: Från backlinjen mjukkokt ägg och krämig buffelmozzarella. På mittfältet kronärtskockshjärta och pesto. Anfall med smakrik prosciutto och målgivande ciabatta. Han spelade i landslaget, blev proff s i Portugal och fastnade i Italien. Nu hör vi hans analyser i svt och Viasat (Premier och Champions League). Och han är en svårslagen fotbollsexpert. Sedan tio år har Glenn Strömberg också gjort en matkarriär. Men i den tar han hjälp av andra experter, till exempel kockkompisen Robert Maglia*. Tillsammans bjuder de här på ett par läckra em-mackor. Givetvis blir det mackor fyllda med italienska läckerheter. Var kommer ditt brinnande matintresse fr ån? – Det var när jag kom till Portugal som jag fi ck upp ögonen för maten. FÖRSTA HALVLEK ÄGG- OCH PESTOCIABATTA MED MOZZARELLA Många olika smaker i skön förening. Ägget överraskar i en annars klassisk smakkombo. Enkelt att göra helt vegetarisk genom att utesluta skinkan. FÖR 4 PERSONER 2 ciabatta 4 ägg 2 buffelmozzarella (à 125 g) 4 kronärtskockshjärtan i olja (gärna grillade) 1 dl grön pesto 8 skivor lufttorkad skinka basilikablad till garnering olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Mjukkoka äggen ca 5 minuter. Spola dem i kallt vatten. 2. Dela mozzarellan på mitten. Skär kronärtskockorna i mindre bitar. 3. Halvera bröden. Stek brödhalvorna gyllenbruna i 1 msk olja i en stekpanna. Bred på pesto. 4. Lägg mozzarellan på ena sidan brödet, ägget på den andra och skinkan i mitten. Fördela kronärtskockan över mackan. 5. Skär ett snitt i ägget strax före servering så att den krämiga gulan rinner ut. Garnera med basilikablad. Ringla över lite olja. Strö över flingsalt och mal över svartpeppar. 16 BUFFÉ 6 –7 • 2 012 Andra halvlek: Plommontomater, taleggio och fikon bjuder nu på ett oslagbart samspel. Och tillsammans med surdegstoast och salami blir det en läcker vinnarmacka! AV TONY WALLIN RECEPT ROBERT MAGLIA & GLENN STRÖMBERG FOTO CHRISTINA SUNDIEN Men det var inte bacalao och den grillade fi sken som gjorde det. Nej, det var snarare umgänget kring bordet. Och när Glenn 1984 blev proff s i Atalanta i norra Italien upptäckte han matens nästan religiösa betydelse där. – Mycket av det sociala livet kretsar runt mat. Vi går oſt a ut och äter. Är man sugen på något speciellt ringer man runt, och så kan det bli 15–16 personer vid bordet. I Sverige måste man hitta ett datum som passar alla – vilket sällan är så lätt. – Trots att jag reser 200 dagar per år påverkar det inte familjens sociala liv så mycket. De hänger med ut även om inte jag är hemma. ANDRA HALVLEK SURDEGSTOAST MED FIKON, Kärleken till den italienska maten har bara vuxit under hans snart 30 år i Bergamo. – Men när jag är i London (kommenterar engelska ligan) äter jag inte pasta. Där fi nns det massor av annan fantastisk mat, säger Glenn och berättar om den enstjärniga indonesiska krogen och om den bästa kinesiska krogen utanför Kina – den fi nns som i Paddington... Vad tycker du om svensk mat? –I Sverige blir det mycket husmanskost som rotmos och fl äsk eller rätter som wallenbergare, som inte fi nns i Italien, säger den matglade svensken, som slutat träna men som motionerar oſt a. TALEGGIO OCH SALAMI Sitter direkt i krysset, så gott är detta! Färska fikon kan ersättas med annan söt komponent, t ex jordgubbar. Uteslut salamin för en vegetarisk supermacka. FÖR 4 PERSONER 4 tjocka skivor surdegsbröd 4 plommontomater 4 färska fikon 200 g taleggio (italiensk kittost) 12 skivor salami 1 msk flytande honung rucola till garnering olivolja nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skär tomater och fikon i klyftor. Skär taleggion i 1/2 cm tjocka skivor. 3. Stek tomaterna i 1 msk olja 1–2 minuter på medelvärme i en stekpanna. 4. Rosta brödskivorna. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Fördela salami, taleggio, tomater och fikon på dem. 5. Gratinera mitt i ugnen ca 5 minuter. Ringla över honung. Garnera med rucola och mal över lite svartpeppar. Sugen på fl er EM-mackor? Kolla in ICA.se/buffe. FÖR ALLA? Ägg- och pestociabiatta med mozzarella. Gör glutenfri: välj glutenfri ciabatta. Gör laktosfri: kontrollera brödet, använd ost lagrad mer än 3 månader och välj mjölkfri pesto. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, välj mjölkfritt ostalternativ och mjölkfri pesto. Gör äggfri: uteslut äggen, kontrollera brödet och peston. Surdegstoast med fikon, taleggio och salami. Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet, välj ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, välj mjölkfritt ostalternativ. Fri från ägg, men kontrollera brödet. *Robert Maglia lagade italienskt i Buff é i augusti 2011. Han berättade då att han skulle öppna krog. Nu är den på gång… Någon gång runt midsommar ska den lilla italienska restaurangen slå upp sina portar i Göteborg.