Buffé 1
Sparrisen med sardeller är även toppen som tillbe
hör till en grillad köttbit eller som ensamrätt tillsammans med skinkan. SPENAT- OCH PESTOPASTA MED SARDELLSPARRIS »Mat med lite extra sälta sitter fint under heta sommardagar. I regel gör jag egen pesto, men på landet med primitivt kök är det smidigt med färdig på burk.« FÖR 4 PERSONER 250 g pasta (t ex bavette) 300 g färsk bladspenat 1 burk grön pesto (ca 140 g) finrivet skal av 1 citron 2 msk rostade pinjenötter 1/2 kruka basilika 2 dl riven parmesan 200 g lufttorkad skinka olivolja flingsalt, nymalen svart peppar SARDELLSPARRIS 1 knippe färsk grön sparris (250 g) 2 vitlöksklyftor 5 sardellfiléer i olja GÖR SÅ HÄR: 1. Tillaga pastan enligt anvisning på förpackningen. Gör sparrisen under tiden. 2. Sardellsparris: Skär bort den nedre, torra delen på sparrisen. Dela den ev på längden. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den och sardeller i 2 msk olja i en stor stekpanna utan att de tar färg. 3. Lägg i sparrisen och fräs ytterligare 3–4 minuter. Ta upp och lägg åt sidan. 4. Tillsätt 1 msk olja i pannan. Fräs spenaten ett par minuter, tills den mjuknar. 5. Häll av pastan. Blanda med pesto och spenat. Tillsätt citronskal. Toppa med pinjenötter, basilikablad och parmesan. Mal över lite peppar. 6. Servera pastan med sardellsparris och lufttorkad skinka. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: kontrollera peston. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera peston, eller mixa egen pesto fri från ost av basilika, pinje- eller valnötter, vitlök och olja. Gör äggfri: använd äggfri pasta, kontrollera peston. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. 20 BUFFÉ 6 –7 • 2 012 PISSALADIERE »En favorit från franska rivieran. Söt lök och salta sardeller är det perfekta giftermålet. Njut med en iskall öl eller ett svalt glas rosé.« GER CA 20 BITAR Sätt ugnen på 200°C. Skala och skiva 600 g rödlök och 3 vitlöksklyftor. Grovhacka 10 sardellfiléer i olja. Bryn lök och vitlök mjukt och glansigt i 3 msk olivolja ca 5 minuter i en stekpanna. Rulla ut 1 rulle kyld smördeg (250 g) med pappret den ligger rullad i på en plåt. Vik upp en cm-bred kant runt om hela. Nagga resten av degen med en gaffel. Fördela lökblandning och sardellhack på smördegen. Krydda med 1/2 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, tills degen fått lite färg. Låt svalna lite innan den skärs i bitar. Garnera gärna med timjankvistar. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd gluten fri färdig smördeg. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållsdeklarationen på smördegen. SMAK AV MEDELHAV KLOCKRENT TILLTUGG