Buffé 1
Lisens sommar Plocka några nävar färska blåbär oc
h baka sedan dessa maffi ga »kakor« med kardemummadoftande vetedeg. Smakar ljuvligt med ett glas mjölk! BLÅBÄRSKAKOR »Ett kärt barndomsminne från vårt torp i Funbo då mamma bakade norrländska blåbärskakor i vedspisen. Det heter förvillande nog ’kakor’ fast de är bakade av vetedeg.« GER 6 KAKOR 75 g smör 2 dl mjölk (3 %) 25 g jäst (1/2 paket) 1/2 dl socker 1 krm salt 1 tsk stötta kardemummakärnor 6–7 dl vetemjöl 1 uppvispat ägg till pensling socker att strö över ev potatismjöl FYLLNING 250 g blåbär 1 dl socker GÖR SÅ HÄR: 1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken. Värm till 37°C. 2. Smula jästen i en bunke, använd gärna hushållsmaskin. Häll i degvätskan och rör tills jästen lösts upp. 3. Tillsätt socker, salt och stött kardemumma. Blanda väl. 4. Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under en kökshandduk 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 225°C. Knåda degen lätt och dela den i 6 lika stora delar. Kavla ut varje del till en 3 mm tjock rundel. 6. Fyllning: Blanda blåbären med sockret och ev 1 msk potatismjöl om bären är vattniga eller har varit frysta. 7. Fördela blåbären i mitten av varje kaka. Vik upp kanterna omlott runt om men lämna öppet för bären. Lägg över på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. 8. Pensla degkanterna med uppvispat ägg. Strö på lite socker på kanterna. 9. Grädda kakorna 10–12 minuter, tills degen fått fin färg. Låt svalna på galler. Servera gärna blåbärskakorna med ett glas mjölk. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av mjölk och matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk och smör med mjölkfria alternativ. Gör äggfri: uteslut penslingen. ALLTID I LISENS SOMMARSKAFFERI Sardeller, sill och makrill på burk Tonfisk i olja av bra kvalitet Oliver och kapris Massor av säsongens grönsaker, frukter och bär Fil, långfil och yoghurt Hemkokt kräm Kanelbullar Färska örter Olivolja BUFFÉ 6 –7 • 2 012 25 GAMMELDAGS »GOFIKA«