Buffé 1
GRILLAD PEPPARBIFF Pepparbiff är en klassiker, oc
h den kan lätt varieras genom att man använder flera pepparsorter. God köttsmak vill man inte krydda bort, men lite smör på toppen brukar uppskattas. Aaron låter gästerna välja mellan neutralt okryddat smör och ett som han smaksatt med lök och dragon. FÖR 4 PERSONER 4 skivor biff eller entrecôte à 150–250 g (gärna med fettkappan kvar) 2 tsk tellicherry-peppar eller grovmalen svartpeppar 2 tsk mortlad grönpeppar 1/2 tsk mortlad kryddpeppar 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda pepparsorterna och saltet. Gnid in köttskivorna med kryddblandningen. Låt vila medan grilkolen får en askgrå färg. 2. Grilla köttet. Vänd det gärna flera gånger, det är en myt att det bara får vändas en gång. 3. Låt det vila en kort stund innan det serveras. FÖR ALLA? Grillad pepparbiff och barbecue-rubb. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Deviled Eggs. Fri från gluten. Fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i majonnäsen. Innehåller ägg. Krämig potatissallad med dill. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil. Gör mjölkproteinfri: ersätt gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour Supreme eller Yosa Havre fraiche. Dragonsmör. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Grillad brysselkål. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Texasbönor. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. EN LITEN KÖTTPARLÖR I Sverige finns nu ett allt bredare sortiment av amerikanskt kött. Här en liten parlör för att välja rätt, de engelska benämningarna är i vissa fall många! Shoulder clod – benfri bog Flank steak – flankstek Sirloin cap – rumpstek Rib eye – entrecôte Chuck roll – högrev Tenderloin/coeur de filet – oxfilé Brisket – oxbringa Top blade/flat iron steak/feather steak – luffarbiff (övre bogbladet) Tri-tip triangle roast/bottom sirloin butt/knuckle cap/triangle tip – sitter bakom flanken mot låret och kallas för triangelstek BACKYARD PARTY HOS FRANKLINS Vid niotiden börjar de mest hängivna barbecuefantasterna köa. Franklin BBQ öppnar klockan elva. Folk kan köa i upp till tre timmar. Aaron och hans fru Stacy kränger bringa, korvar, pulled pork och ribs för glatta livet, och när det är slut stänger de. Och slut tar det – varje dag. Men folk verkar trivas, inga sura köminer. En del läser en bok, andra står och pratar. När man väl kommer fram till den så efterlängtade serveringsdisken får man frågan om man vill ha den feta eller den mindre feta biten. Man tar den feta, en liten smakbit får du också, har du tur får du ändbiten, den med extra mycket »mud« på, mmh. Min blodsockerkurva är dock inte justerad efter dylika väntetider, och för att lägga lök på laxen utsätts man för underbar grilldoft under hela väntetiden. Men även jag kan konstatera att det var värt väntan! Franklin Barbecue: 900 East 11th Street, Austin, (512) 653-1187. franklinbarbecue.com. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 294