Buffé 1
Oväntat besök? Med ett gäng saftiga cupcakes i fr
ysen kommer du långt! Sommarens godaste görs på mörk choklad, fylls med mosade hallon och toppas med läckert ljusrosa hallontopping. AV MIA ÖHRN FOTO ULRIKA POUSETTE CHOKLADCUPCAKES MED HALLONTOPPING Såväl inkråm som den tjusiga toppingen får smak av hallon. Sött, syrligt och riktigt mumsigt sommarfika! CUPCAKE GER 12 STYCKEN 175 g smör 200 g mörk choklad 4 ägg 2 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl (90 g) 1 dl kakao (45 g) 1 tsk bakpulver 150 g hallon, färska eller frysta och tinade HALLONTOPPING 50 g hallon, färska eller frysta och tinade (ca 1 dl) 300 g färskost av philadelphiatyp För ännu tjusigare cupcakes kan man klä dem efter gräddning med dekorativa fodral, s k cupcake wrappers. De finns att köpa i hobbyaffärer eller nätbutiker med bakningstillbehör. 3/4 dl florsocker 1 dl vispgrädde färska hallon till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och smält på svag värme tillsammans med smöret. Rör till en jämn smet. Ta från värmen och låt svalna något. 3. Vispa upp äggen med sockret. Rör ner chokladsmöret. 4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Blanda ner i chokladsmeten och rör till en jämn massa. 5. Fördela smeten i muffins formar (gärna ställda i en muffinsplåt). Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna. 6. Gröp ut lite av inkråmet ur varje cupcake. Smula sönder det grovt i en bunke. Mosa hallonen och blanda med inkråmet. Fyll varje cupcake med hallonröra. 7. Hallontopping: Mixa hallonen fint med stavmixer eller i matberedare. Passera ev genom en sil för att få den helt slät. 8. Vispa samman hallonpuré, färskost och florsocker i en bunke, gärna med elvisp. Tillsätt vispgrädden lite i taget. Fortsätt vispa till en fluffig topping. 9. Spritsa eller klicka toppingen på muffinsen. Garnera med färska hallon. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, färskost och grädde. Använd ren mörk choklad av god kvalitet. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, använd ren mörk choklad av god kvalitet. Välj mjölkfritt färskostalternativ och byt grädden mot soja- eller havrebaserad grädd ersättning. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 35 Älskade tips!