Buffé 1
OLLE NYMANS SILL Medelhavsinspirerad sillinläggni
ng med sting av vitlök och frisk syra från citron. FÖR 10 PERSONER 2 burkar inläggningssill (à 420 g) 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl socker 3 dl vatten 1 stor vitlöksklyfta finrivet skal och juice av 1 citron 2 dl grovhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt kallna. 2. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Blanda ner citronskal , -juice och vitlök i lagen. 3. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. 4. Lägg sillen i en väl rengjord glasburk. Häll på lagen och sätt på ett lock. Låt stå i kylen 1–2 dygn före servering. 5. Blanda ner persiljan strax före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KAJSA NYMANS SILL Krispiga äppelbitar ger en trevlig kontrast till den mjälla sillen. FÖR 10 PERSONER 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g) 2 syrliga äpplen (t ex granny smith) 2 dl majonnäs 3 dl crème fraiche 2 msk konc äppeljuice 2 msk färskpressad citronjuice 1 dl färskriven pepparrot 1 dl hackad persilja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela, kärna ur och finhacka äpplena. 2. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar. 3. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. 4. Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock. Låt stå i kylen 1–2 dygn före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i majonnäsen, använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i majonnäsen, byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksatt med lite fransk senap och dragon. 6 BUFFÉ 6 –7 • 2 012 Tre sorters sill blir en utsökt midsommarlunch. Lyxa med ett fi nare knäckebröd och ett gott kryddsmör. SKÄRGÅRDSSILL Snabbaste sillen, som även blir väldigt, väldigt god. FÖR 10 PERSONER 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g) 2 dl majonnäs 3 dl gräddfil 1 dl finskuren gräslök 1 dl finskuren dill 2 burkar röd stenbitsrom (à 80 g) 1 msk färskpressad citronjuice salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 2. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. 3. Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock. Låt stå i kylen 1–2 dygn före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i majonnäsen, använd laktosfri gräddfil. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i majonnäsen, byt gräddfil mot mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart gräddfil. Skärgårdssill Sill & lax Olle Nymans sill Kajsa Nymans sill