Buffé 1
Midsommar Gör som på Koloni – grilla både kött oc
h fi sk till midsommar. LÄTTGRAVAD GRILLAD LAX Gravningen gör fisken fast och fin i köttet. Det gör den även lätt att grilla. Laxen bör gravas i 36 timmar, så börja i god tid. FÖR 10 PERSONER 1 hel laxfilésida (ca 1,8 kg som varit fryst minst 3 dygn) 3/4 dl socker 1/2 dl salt 2 dl hackade örter (t ex dill, basilika, timjan, gräslök) finrivet skal och juice av 1 citron Gravad lax är supergott att grilla. Servera den gärna med rå kärna. 1 tsk grovstött vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda socker, salt, örter, citronskal, -juice och peppar. 2. Dela laxfilén i 2 bitar. Lägg dem med skinnsidan ner på ett fat. 3. Gnid in filéernas köttsida med sockerblandningen. Lägg ihop laxbitarna, köttsida mot köttsida. Lägg i dubbla plastpåsar. 4. Låt laxen ligga i kylen på ett fat i 1 dygn. Vänd på laxen och låt ligga ytterligare 12 timmar. 5. Grillning: Ta fram laxen och torka av den lätt med hushållspapper. Grilla på skinnsidan några minuter, gärna under lock. Skär laxen i tjocka skivor. Servera gärna med dillpesto. DILLPESTO Toppen till grillad gravlax eller pasta. Gör gärna dubbel sats, det går åt! GER CA 3 DL 6 dl grovhackad dill 1 dl rapsolja 2 dl riven prästost 1 dl riven parmesan 1 vitlöksklyfta (skalad) 1/2 dl rostade solroskärnor + 2 msk till garnering FÖR ALLA? Rödvinsmarinerad entrecôte. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller olja. Café de Koloni-smör. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Matvetesallad med primörpickles. Gör gluten fri: ersätt matvete med t ex quinoa eller ris. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Lättgravad grillad lax. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Dillpesto. Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. 1 msk färskpressad citronjuice salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn röra men inte för länge, för då kan det bli beskt. 2. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och garnera med solroskärnor. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 9