Nöjesnytt Jönköping 1
Alla älskar snacks. Trots att vi borde veta bättr
e. Men det finns faktiskt nyttigare varianter, alternativa snacks, med god smak och gott samvete. V isa mig den människa som kan äta ett chips, eller om det nu heter ett chip… De flesta vet att det är en teknisk omöjlighet. Antingen äter man inga alls, för att man är så rasande duktig just den dagen, eller också proppar man i sig näve på näve. Något som ett chips (chip?) finns inte. Däremot finns det en massa bra alternativ till vanliga flottiga potatischips. Sådana som varken dryper av fett eller är fullsmockade med kolhydrater. Hemgjorda smarriga varianter utan transfetter, tillsatser och ondskefulla E-nummer. Har man bara lite fantasi går det faktiskt att tänka utanför den där chipspåsen och fixa till något själv, ersättare som känns både fräschare och nyttigare. SNACKSBEHOVET För det här med snacks måste väl ändå räknas som en mänsklig rättighet? Vi vill liksom dippa och knapra. Det måste vara inbyggt i genbanken. Annars skulle väl inte världen vara full med snacks i olika varianter – vilket håll näsan än vänder? Det kan vara torkat biltongkött i Sydafrika, pikanta wasabinötter i Japan, friterade fläsksvålar i England, karamelliserade popcorn i USA, salta vattenmelonkärnor i Mellanöstern eller marinerade oliver i Italien. Behovet av att stoppa något i munnen som absolut inte kan räknas som en måltid är internationellt, och utan att ha något som helst belägg för det misstänker jag att snackssuget funnits i alla tider. Människan gillar helt enkelt att okynnesäta. FETT- OCH SÖTSNÅLT Här har jag samlat recept på några sorters snacks som jag brukar göra när jag försöker hålla mig borta från den där förrädiska chipspåsen. Vissa är bra för dig som vill undvika kolhydrater, andra för dig som avstår socker och somliga för dig som vill hålla nere på fettintaget. Men allihop är grymt goda för vem som än vill prova något nytt och smarrigt. För snacks är gott. Så är det bara. Servera dem till fördrinken eller framför en bra tv-serie. Den nya sortens snacks kan du äta så ofta du vill. Utan att få dåligt samvete. ■ TEXT: MIA GAHNE FOTO: FREDRIK SANDBERG GRÖNKÅLSCHIPS 1 sats, 30 minuter 1 stånd grönkål 1 msk olivolja flingsalt 1 msk sesamfrön 1 tsk chiliflakes Dela grönkålsbladen i mindre bitar och skär bort de tjockaste nerverna. Blanda blad och olivolja i en bunke. Fördela på plåt med bakplåtspapper och strö över lite flingsalt, sesamfrön och chiliflakes. Kör in i ugnen på 150 grader (gärna varmluft) tills de börjar skifta i färg, cirka 15-20 minuter. Ta ut och låt torka. Servera som chips. APRIKOSBOLLAR MED LIME OCH MANDEL Ca 20 bollar, 15 minuter 1 dl torkade aprikoser 1/2 dl hackad sötmandel 1/2 lime 1 msk olja, gärna kokosolja 2 msk honung (gärna svensk) salt 2 msk kokosflingor Mixa aprikoser, mandel, rivet limeskal och -saft, olja, honung och en liten, liten nypa salt. Enklast går det i matberedare. Forma till små bollar och rulla i kokos. Förvara i kylen och ta fram då och då när du känner dig sugen på något gott. SALAMICHIPS 1 sats, 20 minuter Cirka 100 g valfri korv av salamityp Skiva korven tunt, om den inte redan är skivad. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen, helst på varmluft, i 175 grader i 10-15 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och servera som chips. 28 | nöjesnytt KRYDDIGA SKINKCHIPS 1 sats, 30 minuter 70-100 g proscuitto olivolja 1 tsk hel spiskummin 1 tsk grovstött rosépeppar 1/2 citron, skalet Bred ut skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över minimalt med olivolja. Strö över spiskummin, rosépeppar och rivet citronskal. Tillaga i 150 grader i cirka 15-20 minuter eller tills skinkan börjar hårdna lätt. Låt torka på hushållspapper. Bryt i mindre bitar och servera som chips. RÖKIG KIKÄRTSDIPP MED KRUDITÉER 4-6 portioner, 10 minuter 2 burkar kikärter, à 400 g 1/2 citron 1/2 dl olivolja 1/2 dl vatten 1 vitlöksklyfta, grovhackad 1 1/2 tsk spiskummin 1 krm cayennepeppar 1-2 tsk rökt paprikapulver 1 msk japansk soja 1 msk finskuren gräslök valfria grönsaker, rädisor, minimorötter, gurkstavar, selleri Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mixa med saft och skal av citronen, samt olivolja, vatten, vitlök, spiskummin, cayenne, paprikapulver och soja. Smaka av och häll upp i skål. Garnera med gräslök och servera med kruditéer.