Chef & Karriär Position
Chef & Karriär Min utmaning
Chef & Karriär Teknik & prylar
Chef & Karriär Har du rätt betalt
Chef & Karriär Framtidens arbetsplats
Chef & Karriär Chefen i siffror
Chef & Karriär Ledarskap
Chef & Karriär Jag & min tjänstebil
Chef & Karriär Mitt liv som chef
Chef & Karriär Mentorn
Chef & Karriär Fenomen
Chef & Karriär Lagarbete
Chef & Karriär Smartare chef
Chef & Karriär Strategi
Chef & Karriär En meditativ bisyssla Passion En me
ditativ bisyssla Att ha bikupor är inte bara bra för pollineringen. Det gör dig också till en lugnare och bättre chef, menar Aurora Wirefors. text ANITA TÄPP Varför biodling? – Att vara ute i naturen och att odla i trädgården har alltid varit mitt sätt att minska stressen och må bra. För några år sedan läste jag en bok om biodling men tyckte först att det verkade väldigt svårt. Men så gick jag en kurs och så flyttade bina in vid vårt fritidshus i Roslagen. Nu har de blivit som våra husdjur. Är du aldrig rädd för dem? – Jag blir stucken otroligt sällan. Det kan hända om bina känner sig hotade eller om man råkar klämma ett bi – det kan ju vara 70 000 bin i varje kupa. Men man avlar på snälla bin och om man själv är lugn när man handskas med dem så är de också lugna. Hur är en vanlig dag som biodlare? – Jag sköter om kuporna cirka 20 minuter i veckan – även om man är nyfiken får man inte störa dem för ofta. Efter att ha tagit på mig skyddsdräkten använder jag rökpusten eller duschar bina lite med vatten så att de lugnar sig. Sedan sätter jag in fler ramar eller en ny låda för att de inte ska dra i väg utan kan expandera där de är. Jag kontrollerar att drottningen har kommit i gång och lägger ägg. På våren, innan naturen blommar, ser man till att bina inte svälter och under sommaren kan man ta ut ett överskott av honung. Är de flesta biodlare äldre män? – Ja, men det är lite charmigt. För mig är biodling en social hobby och på föreningens träffar har jag lärt mig mycket om bin av de här männen. På kurserna är det mer uppblandat, med fler yngre kvinnor och nyanlända som man kan ha ett fantastiskt utbyte av. Det blir säkert mer varierat i nästa generation. Blir du en bättre chef av det här? – Jag tror verkligen det. När jag håller på med bina tänker jag inte AURORA WIREFORS YRKE: Gruppchef på Siemens i Solna. ÅLDER: 40 år. FAMILJ: Make och två döttrar. Bara 20 minuter i veckan lägger Aurora på sina bin. RESOR, TRÄNING, ACCESSOARER, MOTIVATION & BERÖMDA CHEFER på något annat och gör lugnt och metodiskt en sak i taget, vilket gör att jag hamnar i ett meditativt tillstånd. Efteråt är det tydligt att hjärnan fått vila och då kan jag få briljanta idéer. Biodlingen lär en också att inte hetsa upp sig. Om jag gör något oförsiktigt reagerar bina direkt. Därför är det en bra chefsskola. Numera räcker det faktiskt med att jag tänker mig att jag tar på mig bidräkten för att bli lugn. Känns det som en god miljögärning? – Pollinatörernas minskning gäller vilda solitärbin och humlor. Honungsbin är också viktiga för pollineringen, men de minskar inte på samma sätt. Ändå känns det som att man gör en god gärning i och med att det blir mer frukt och bär hos oss och grannarna och det också kommer våra vilda djur till gagn. NR 3 2019 CHEF & KARRIÄR /47 FOTO: FREDRIK STEHN Här tänker jag inte på jobbet
Chef & Karriär Träning och hälsa
Chef & Karriär Berömda chefer