Marknad 1
GASTRO BESÖK PÅ STJÄRNRESTAURANGEN GAA I BANGKOK
TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Indienfödda Garima Arora är chefskock och ägare till stjärnrestaurangen GAA i Bangkok. År 2019 utsågs Garima till Årets kvinnliga kock i Asien. Garima Arora föddes i Mumbai, Indien, för trettiotre år sedan. Efter att ha påbörjat en karriär som journalist tog det gastronomiska intresset överhand. Efter kockutbildning i Indien flyttade Garima till Frankrike för studier på prestigefyllda Le Cordon Bleu i Paris. Efter examen 2010 började hon arbeta på flera av Europas bästa restauranger. Perioden avslutades med två och ett halvt år på världsledande restaurang noma i Köpenhamn, under Rene Redzepis dynamiska ledning. En tid vilken positivt förändrade och utvecklade Garima både som kock och människa. Indiska kocklegendaren Gaggan Anand rekryterade 2016 Garima som sous chef till topprestaurangen Gaggan i Bangkok. En tanke var att paret gemensamt skulle öppna en restaurang i Indien. Projektet avbröts och utmynnade i att Garima istället öppnade den egna restaurangen GAA i Bangkok, mitt över gatan från Gaggan. 52 Det gav Garima chansen att skapa en egen meny med starka influenser från hennes tid i Indien, Frankrike, Thailand och Skandinavien. Redan i slutet av 2018 fick Garima och GAA sin första Michelinstjärna. Motivet för stjärnan löd, ”GAA kombinerar modern och traditionell matlagning genom innovativa tekniker i överraskande rätter vilka alla bygger på lokala råvaror”. Ett stort erkännande för Garimas gastronomiska kunnande var utnämningen till den bästa kvinnliga kocken i Asien 2019, av World’s 50 Best Restaurants. En middag på GAA Vi har lyckats att få ett bord på restaurang GAA, inrymd i en vacker trävilla från sekelskiftet. Varje kväll finns två 14-rätters menyer att välja emellan, varav en är vegetarisk. Menyerna kan kombineras med ett vin eller juicepaket. Vi väljer den ordinarie menyn tillsammans med juicepaketet. Snabbt serverades vi en varm liten donut fylld av anklever, bra start. Mer överraskande var den frysta anklevern, en ny, intressant, bekantskap. Nästa rätt är en av Garimas bästa, över eld grillad minimajs, vilken doppas i en sås på majs. Därpå får vi en tacos med biff, som ska doppas i den medföljande karamelliserade mjölken. Nu serveras kvällens bästa rätt, utsökta, färska jordgubbar innovativt toppade med rysk kaviar, en smakkaskad som ljuvligt smälte i munnen. Två bra skaldjursrätter var en lätt halstrad havskräftstjärt på ett flarn med korianderkräm. Samt en mustig soppa på fisk och krabba. Mycket vacker var rätten där en bit mört fläskkött var täckt av basilika, curry och granatäpple i den indiska flaggans färger grönt, rött och vitt. Trivsamt var att i nästa rätt få göra sina egna tacos. De skulle fyllas med frukt och grönsaker där vi valde mango, jackfrukt, gurka, morot, lök, sparris och koriander. Desserterna var bananbröd garnerade med olika sorters mandel, goda, samt den perfekta avslutningen, lättbränd cocosglass med chokladsås. Garima Arora skapar på restaurang GAA i Bangkok rätter med innovativa och spännande ingredienser och smaker. Rätter med starka influenser från Indien, Thailand och Skandinavien. Rekommenderas i allt. ®