Nöjesnytt Jönköping 1
fina fisken Fisk är en kamrat när man lagar mat m
ed GI-tänk. Tillsammans med en krämig sås och krispiga grönsaker får du en komplett måltid. Låt dig inspireras av våra anpassade GI-recept med fisk. LAXBOLLAR Ljuvliga små tilltugg med kallrökt eller gravad lax och kvarg, att välkomna gästerna med. Om du inte hittar citrontimjan, blanda timjan och citronmeliss. 20 st. 200 g gravad eller kallrökt lax 1 dl Arla Köket Kesella® kvarg 1 dl finhackad citrontimjan 1 dl finhackad färsk gräslök 1 tsk dijonsenap Hacka laxen. Blanda kvarg, 1 dl av örterna och senap. Tillsätt laxen och rör till en smet. Forma till 20 bollar. Rulla dem i resten av örterna. Låt stå i kyl minst 1 tim. SPENATVÅFFLOR MED LAX Gröna våfflor som passar till en sallad eller festligt tilltugg. 8 st. 150 g hackad fryst spenat 100 g Arla® svenskt smör 4 dl dinkelmjöl 2 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 4 1/2 dl Alra® mjölk 2 ägg FYLLNING 8 skivor rökt lax 2 dl Arla Köket® crème fraiche 1 msk pepparot 2 tsk äppelmos 1 krm salt 1 kruka färsk dill Tina spenaten och pressa ur vätskan. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa i mjölk och ägg till en slät smet. Blanda i spenat och smör. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Blanda crème fraiche med pepparrot, äppelmos och salt. Servera våfflorna med lax, crème fraiche och dill. LAXBOWL MED KIMCHIYOGHURT Njut av en bowl maxad med bra fetter, raw grönsaker och chilihetta från kimchiyoghurt. Välj själv om du vill servera med vitt-, svart- eller råris. 4 portioner 400 g laxfilé 2 dl fullkornsris 125 g sojabönor 200 g rödkål 1 morot 4 msk melonkärnor 1/2 tsk salt 4 msk sesamfrön 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 65 g babyspenat KIMCHIYOGHURT 1 dl Kimchi 1 dl Arla Köket® turkisk yoghurt 2 msk majonnäs Salt SOJAVINÄGRETTE 2 msk olja 2 msk japansk soja 1 tsk vit balsamvinäger Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Rör ihop ingredienserna till kimchiyoghurten och sojavinägretten. Tillaga sojabönor enligt anvisning på förpackningen. Strimla rödkål. Skala och strimla eller svarva morot. Rosta melonkärnor i en torr stekpanna. Skär laxen i kuber, salta och vänd i sesamfrön. Hetta upp smör-&rapsolja i en stekpanna och stek fisken 5-6 min. Lägg riset i botten på 4 skålar. Fördela rödkål, spenat, sojabönor, morot, kimchiyoghurt och lax på riset. Ringla över sojavinägrett och toppa med melonkärnor. SMÖRSTEKT TORSKRYGG MED SKUMMIG JORDÄRTSKOCKSSÅS Torskrygg är fast och fin i köttet. Tillsammans med en len och skummig sås smaksatt med jordärtskocka blir torskrygg söndagens favoritfisk! 4 portioner 600 g urbenad torskrygg 1 tsk salt 2 krm vitpeppar SÅS 2 schalottenlökar 2 jordärtskockor 25 g Arla® svenskt smör 1 dl Arla® vispgrädde 2 dl Arla® mjölk 1 msk fiskfond 1 citron (rivet skal) 2 tsk pressad citronsaft 1 msk färsk dragon Sätt ugnen på 125°. Gnid in fisken med salt och peppar. Skala och hacka lök och jordärtskockor. Fräs dem i smör i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt grädde, mjölk och fond. Låt koka upp och koka på svag värme tills jordärtskockorna är mjuka, ca 7 min. Torka av fisken och bryn den runt om. Lägg den i en ugnssäker form och häll över smöret. Tillaga i mitten av ugnen 10-15 min tills innertemperaturen är 50° eller fisken känns fast. Lägg citron och dragon i såsen och mixa den slät och skummig. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med såsen, lättkokta morötter och ev potatismuffins. SNABBLAGAD MATIG FISKSOPPA Den färdiga soppan förvandlas till en mustig soppgryta, rågad med smaker och dofter. 4 port 1 liter Kelda® skärgårdssoppa 200 g rotselleri 1 fänkål 100 g savoykål 1/2 citron, rivet skal & saft 1 krm salt 1 krm svartpeppar 400 g laxfilé 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 dl skalade räkor (60 g) Skala rotsellerin. Skär rotselleri och halva fänkålen i ca ½ cm stora tärningar. Hacka savojkålen. Strimla resten av fänkålen tunt och blanda med citron, salt och peppar. Ställ den åt sidan. Skär laxen i ca 2x2 cm bitar. Fräs de tärnade grönsakerna i smör-&rapsolja i en stor kastrull. Häll på soppan och koka upp.Häll på soppan och koka upp. Lägg i laxen och låt sjuda ca 3 min. Toppa soppan med räkor och fänkålssallad.