Läs ... en begripligare värld
Läs ... kokboks-Sverige
Läs ... mördarnas marknad
18 3 BOKFAVORITER Kjell Carlsson har Skog, mord o
ch snabb mat Kjell Carlsson från Akademibokhandeln i Linköping tipsar om tre helt olika böcker i vårens utgivning. 1. ”Helt plötsligt har skogen fått ett eget liv” – Jag kommer se skogen på ett helt nytt sätt efter att ha läst den här boken. Det har varit väldigt intressant att få ta del av skogsvaktaren Peter Wohllebens syn – helt plötsligt har skogen fått ett eget liv. Boken innehåller mycket information, men är ändå enkel att ta till sig. Han skriver så lekfullt. Han slår hål på en del myter och lär oss om naturens ordning. Så fascinerande, jag är helt betagen. I slutet skriver han om skogspromenader för varje månad, vad det finns att hitta. Och om man skulle ta med sig ett barn, hur enkelt det är att ha en rolig stund tillsammans samtidigt som man kan lära barnet så mycket. Jag har bara bläddrat i hans tidigare bok Trädens hemliga liv, men nu måste jag läsa den också. Skogen: En bruksanvisning, Peter Wohlleben, 279 kr. 2. ”Väver in fakta i bestialisk thriller” – Caroline Engvall skriver väldigt bra och det märks att hon vet vad hon skriver om. Det gör det än mer obehagligt. För Judasvaggan är hemsk att läsa. Det handlar om pedofiler som går ännu längre och njuter av att ha ihjäl barn. I slutet av boken skriver hon att det är så här, eller kanske ännu hemskare, som det är i verkligheten. Det är som med organiserad brottslighet. Man vet att den finns men man ser den inte. Caroline Engvall väver in fakta i en bestialisk thriller och det är inte svårt att läsa vidare. Bra att lyfta så otäcka saker i en skönlitterär värld för då kan man förhoppningsvis uppmärksamma, ifrågasätta och reagera lite snabbare i verkligheten – och kanske förhindra det som sker i det fördolda. Judasvaggan, Caroline Engvall, 249 kr. 3. ”Enklare och snabbare än man tror” – Många äter asiatisk mat på restaurang men tror att det är svårt att laga. Men med den här boken är det verkligen inga konstigheter. Tvärtom. Det är enklare och snabbare än man tror. Jag har testat ett recept för varje tidsåtgång, 10, 20 och 30 minuter, och det stämde riktigt väl. Sedan har Jennie Walldén många bra tips. Som att koka en extra mängd ris när man ändå kokar och sedan frysa in i portionspåsar färdiga att ta fram när man snabbt vill göra någon rätt med stekt ris. Hon är tv-kock och driver restaurang i Malmö, dessutom tvåbarnsmamma så hon vet hur det svårt det kan vara att hinna laga mat. Recepten är lätta att följa, bilderna är läckra och gör en hungrig. Helt enkelt en bra inspirationskokbok för god asiatisk mat. Mycket smak på nolltid : Asiatiskt gott på 10, 20, 30 minuter, Jennie Walldén, 279 kr. ”Helt enkelt en bra inspirationskokbok för god asiatisk mat" jobbat 37 år i bokhandeln. Favoritförfattare är John Grisham.